back to top

Aktuelne vijesti

25. maj Dan prekinute mladosti u Tuzli – Radio Gračanica

Datum:

Prije tačno 28 godina u Tuzli se dogodio najteži zločin nad civilima, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja sa planine Ozren ubijena 71 osoba, a ranjeno njih više od 200. Vrijeme prolazi, a bol ne jenjava.

Na današnji dan je na tuzlanskoj Kapiji ubijena i gračanička mladost, Elma Brguljak, Armin Šišić i Nihad Šišić.

25. maj dan prekinute mladosti u tuzli – radio gračanica

Dvadeset i peti maj u Tuzli se do agresije na Bosnu i Hercegovinu obilježavao kao Dan mladosti, a prije tačno 28 godina tu tradiciju je prekinuo jedan od najtežih zločina nad civilima.

Naime, 25. maja 1995. godine u večernjim satima brojni Tuzlaci odlučili su prošetati užim gradskim jezgrom, ne sluteći da je za većinu njih to nažalost posljednji izlazak iz kuće.

25. maj dan prekinute mladosti u tuzli – radio gračanica

Tačno u 20 sati i 55 minuta sa srpskih položaja sa planine Ozren na Tuzlansku kapiju ispaljena je granata koja je ubila 71 osobu, a njih više od 200 je teže ili lakše ranila.

Na području Federacije BiH je Dan žalosti na dan sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost. Iako je Predsjedništvo BiH sa dva glasa za usvojilo prijedlog da Vijeće ministara BiH proglasi Dan žalosti u BiH, za sada nema zakazane sjednice Vijeća ministara BiH.

Prema programu obilježavanja koji je objavio Grad Tuzla bit će održano komemorativno obilježavanje najveće tragedije u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.


radiogracanica.ba

Najnovije vijesti