back to top

Aktuelne vijesti

7. maj – Dan heroja bh. neba obilježen u Gornjoj Višći, Musićima i Kuljanu

Datum:

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

7.maj 1995. godine najtragičniji je dan u historiji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovine. Izvršavajući najhumaniji zadatak za spas opkoljenih enklava Srebrenice i Žepe živote su položili Zlatni ljiljani ratnog vazduhoplovstva Džemal Malkić, Enver Čokić, Izet Džambić te još devet putnika.

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ Živinice, 7. maj obilježen je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe pred spomen obilježjem u Gornjoj Višći te na mezarju Zlatnog ljiljana Envera Čokića.

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

Živinički piloti od 1992. godine izvršili su veliki broj letova pomoći najprije prema enklavi Srebrenica, a potom i prema enklavi Žepa. Letovi su uglavnom vršeni noću kada su bili najpovoljniji uslovi za bezbijedno uzlijetanje i slijetanje. U blizini spomen obilježja posvećenom herojima bosanskohercegovačkog neba u Višći, nalazio se stadion gdje su helikopteri bili smješteni. Upravo sa tog mjesta 7. maja 1995. godine uzletio je helikopter Armije Republike Bosne i Hercegovine prema enklavi Žepa.

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

Helikopter sa heliodroma Višća poletio je za Žepu 7. maja 1995. godine u 2:10 sati. Let je trebao trajati 23 minute. Letjelicu je gađala protivzračna odbrana Vojska RS-a, iznad Han-Pijeska ali je nije pogodila. Svjedoci pamte da je helikopter došao iznad Žepe i kada je krenuo da se spušta na Igrišnik, gdje mu je naloženim vatrama bio obilježen improvizirani heliodrom, začuo se prasak. Helikopter je pao, a poginuli su Džemal Malkić, Enver Čokić, Izet Džambić, doktor Sead Halilović, doktor Muharem Deljković, doktor Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

Obilježavanju 28. godišnjice od pada helikoptera u rejonu Žepe, te pogibije heroja bosanskohercegovačkog neba prisustvovali su i članovi novoformiranog udruženja „Zračni most“ čiji je cilj prema riječima predsjednika Izudina Maleškića ovakve datume obilježavati na većem nivou.

7.maj obilježen je i u Kuljanu, rodnom mjestu heroja bosanskohercegovačkog neba i Zlatnog ljiljana Džemala Malkića.

Brojne delegacije nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe pred mezarom Zlatnog ljiljana Envera Čokića uputile su se u mjesnu zajednicu Podgajevi gdje je pred spomen obilježjem u čast Džemala Malkića obilježen dan pogibije jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih pilota.

Tokom ratnih godina naša država i naš grad imao je heroje na zemlji i na nebu. Jedan od njih bio je Džemal Malkić. Džemal Malkić rođen je 1958. godina u Kuljanu. Osnovnu školu završio je u Kuljanu i Gračanici, a srednju vojnu i vazduhoplovnu akademiju u Mostaru i Zadru. Još za vrijeme službovanja u bivšoj JNA važio je za jednog od najboljih pilota helikoptera. Po izbijanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu stavlja se na raspolaganje u odbrani naše domovine.

Mevludin Bešić, prvi komandant teritorijalne odbrane općine Živinice za našu medijsku kuću kazao je da su samo najhrabriji i najsmjeliji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine bez pogovora izvršavali najteže moguće zadatke od 1992. do 1995. godine, upravo jedan od njih bio je Džemal Malkić koji je u najtežim uslovima izvršavao najkomplikovanije letove prema enklavama Srebrenica i Žepa prolazeći iznad područja koji su bili pod kontrolom agresorskih snaga vojske Republike Srbije.

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu 7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

Obilježavanje 7. maja – dana kada je život položio Zlatni ljiljan Džemal Malkić, u Kuljanu organizovao je Savjet mjesne zajednice Podgajevi uz pomoć i podršku Džematskog odbora džemata Džebari.

Uz ašere koje je proučio imam džemata Džebari Elmedin efendija Kadrić, te ilahiju „Šehidi ili gazije“ u izvedbi člana džemata započeo je program obilježavanja sjećanja na lik i djelo heroja Džemala Malkića.

7. maj – dan heroja bh. neba obilježen u gornjoj višći, musićima i kuljanu

Obilježavanju 7. maja – Dana pogibije heroja bosanskohercegovačkog neba prisustvovao je i vršilac dužnosti gradonačelnika grada Živinice Began Muhić koji je na prigodan način odao počast stradalima u noći sa 6. na 7. maj 1995. godine.

Džemal Malkić značkom Zlatnog ljiljana Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovan je 15. aprila 1995. godine.

Mehmed Smajlović

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti