back to top

Aktuelne vijesti

U FBiH počinje imunizacija protiv HPV virusa | RTVTK

Datum:

U Federaciji Bosne i Hercegovine počinje imunizacije protiv humanog papiloma virusa. Zavod za javno zdravstvo FBiH u testnoj je fazi nabavio 1.000 vakcina, a u Tuzli je održana radionica o važnosti imunizacije djevojčica protiv HPV virusa, te je poručeno da ova vakcina spašava živote.

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa HPV virusom. Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića te HPV vakcinacijom. Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventibilan svake sedmice u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini.

  • Ovo je prilika da u tjednu borbe protiv karcinoma grlića maternice razgovaramo o uvođenju HPV vakcine. Jedan veliki korak za BiH da se priduži preko 100 zemalja, koje aktivno vrše vakcinaciju sa HPV-om – kaže Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Primjena upotrebe HPV vakcina odobrena je 2006. te je uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

  • Naša osnovna ideja jeste da u izabranim mjestima u FBiH započnemo i razvijamo program i da u budućnosti uhvatimo vlak zajedno sa svim zemljama koje već 15 godina provode imunizaciju – ističe Siniša Skočibušić, direktor ZJZ FBiH.

U sveobuhvatni pristup prevenciji i kontroli raka grlića materice potrebno je uključiti i HPV vakcinaciju, te skrining žena radi otkrivanja raka grlića maternice u ranoj fazi.

  • Kada je riječ o vakcini protiv HPV-a, uvođenja nove vakcine u program znači jačanje samog programa i jačanje zdravstvenog sistema, tako da se mi priključujemo porodici zemalja koje imaju u svom programu HPV vakcinu – napominje Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ FBiH.

U cilju podizanja svijesti stanovništva o značaju HPV vakcinacije, bit će organizovana kampanja koju će podržati Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

  • Zajedno sa zdravstvenim radnicima mi nastojimo doći do što većeg broja ljudi do što većeg broja roditelja i djevojčica te im pružiti tačne informacije o tome da HPV vakcina spašava živote – dodaje Jonh Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za BiH.

Ciljna skupina za vakcinu protiv HPV virusa su djevojke u dobi do 15 godina. Tuzlanskom kantonu bit će doznačeno 160 vakcina koje će, uključujući i revakcinaciju, moći primiti oko 80 djevojčica.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti