Aktuelne vijesti

Aerodrom Tuzla

Datum:

Aerodrom Tuzla letovi na 22 destinacije u sedam evropskih zemalja

JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je osnovan od strane Skupštine Tuzlansko – Podrinjskog Kantona Zakonom o Osnivanju JP Međunarodnog Aerodroma Tuzla – Zračna Luka Dubrave 1998. godine.

Na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma i Memoranduma o Razumijevanju potpisanog između Vijeća Ministara BiH i mirovnih snaga IFOR – a, iste godine aerodrom je otvoren za civilni zračni promet i služio je kao zajednički vojno / civilni aerodrom.

U periodu od 10.10.1998 do 01.12.2006 godine, Međunarodni Aerodrom Tuzla je tri puta zatvaran za civilni zračni promet od strane međunarodnih vojnih mirovnih snaga koje su zračnu bazu Dubrave prioritetno koristile za vlastite zračne operacije. 01.12.2006 godine međunarodne mirovne vojne snage su u potpunosti napustile zračnu bazu Dubrave.

međunarodni aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

Nakon odlaska međunarodnih mirovnih vojnih snaga, aerodrom Tuzla je osigurao tehničke uslove za ispunjavanje ICAO (Međunarodna Organizacija za Civilnu Avijaciju) standarda i 05.06.2008. godine stekao privremeni Certifikat za Javnu Upotrebu aerodroma u međunarodnom zračnom prometu u trajanju od godinu dana.

Sticanjem ovog Certifikata aerodrom je otvoren za civilni zračni promet.

Provedbom inspekcijskog nadzora ovlaštenih institucija za civilnu avijaciju BiH, 05.06.2009. JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu u međunarodnom zračnom prometu na neograničeni period trajanja.

Aerodrom Tuzla Planovi za 2022. godinu

U planu za ovu godinu je i nastavak postepenog povećanja broja aviooperacija i novih destinacija u zemlje Zapadne Evrope i Bliskog Istoka. Planiran je i završetak projekata koji nisu okončani u 2021. godini, a riječ je o stavljanju u funkciju osvjetljenja piste u projektovanoj dužini od 900 metara, tehnički prijem zgrade putničkog terminala, izgradnja trećeg prolaza, kao i carinskog skladišta.

Prema aktuelnim planovima aviokompanije Wizz Air, u prva tri mjeseca ove godine predviđa se nastavak zimske sezone, odnosno letovi na 14 destinacija u 6 zemalja, dok bi se u periodu april-oktobar taj broj povećao na 22 destinacije u sedam evropskih zemalja.

U toku 2022. godine Aerodrom planira i završetak izgradnje i dodatnog prolaza atrija i nadstrešnice ispred dolaznog prolaza, čime će se upotpuniti slika modernog međunarodnog aerodroma. Pored toga, u 2022. godini planirana je rekonstrukcija parking prostora, što će unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje.

Historijat

Međunarodni aerodrom Tuzla je do rata u Bosni i Hercegovini bio najveći vojni aerodrom Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrana SFRJ. Stavljen je pod kontrolu snaga Ujedinjenih naroda 1992. godine.

Od 1996. godina pa nadalje, postao je glavno čvorište za Snage stabilnosti. 1998. godine, Tuzlanski kanton pretvorio je Aerodrom Tuzla u civilni aerodrom.

Međunarodni aerodrom Tuzla je zvanično otvoren za civilni saobraćaj 10. oktobra 1998. godine. Od 2011. godine na Međunarodni aerodrom Tuzla slijeću avioni niskobudžetne mađarske aviokompanije Wizz Air.

U junu 2015. godine niskobudžetni operater Wizz Air je otvorio svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Tuzla i stacionirao jedan Airbus A320. Time je broj destinacija Wizz Air-a iz Tuzle porastao na devet, a broj sedmičnih polijetanja na 22 u toku ljetnog reda vožnje.

Zgrada putničkog terminala, izgrađena 1998. godine, pruža kapacitet od 350 putnika po satu. Vlada Tuzlanskog kantona je u decembru 2015. godine budžetom za 2016. godinu namjenila oko 2 miliona KM za rekonstrukciju i proširenje postojećeg putničkog terminala i izgradnju manjeg teretnog terminala sa skladištima i hladnjačama. Pored toga, Vlada je namjenila blizu 500 hiljada KM za izgradnju sistema prilazne rasvjete (ALS).

Međunarodni aerodrom Tuzla posjeduje jednu asfaltiranu pistu (broj: 09/27) dužine 2485 metara i širine 45 metara. Aerodrom posjeduje 6 rulnica (A,B,C,D,E i F), od kojih se rulnica F proteže paralelno sa glavnom pistom.

Postoje tri parking pozicije za avione, od kojih su dvije u funkciji. Parking pozicije su dimenzija 116 m x 106 m, za putničke i teretne avione. Aerodrom je sposoban prihvatiti avione svih vrsta, namjena i veličina, pa je tako moguć prihvat dva Airbus 320 ili Boeing 737 aviona istovremeno.

Također je moguć prihvat dva aviona Airbus 330 na dvije spojene parking pozicije, ili prihvat jednog Antonov AN-124 Ruslan ili Boeing 747 cargo aviona. U blizini samog putničkog terminala je i prostor za prihvat 31 helikoptera tipa Bell UH-1 ili sličnih helikoptera.

aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla korisni savjeti

Šalteri za registraciju putnika i prtljaga se otvaraju 135 minuta prije polijetanja zrakoplova te ste obavezni dođi na vrijeme na svoj let.

Šalteri za registraciju se zatvaraju 40 minuta prije polijetanja

Izlaz/gate za let se zatvara 30 minuta prije polijetanja zrakoplova.

 • Prije nego krenete pregledajte karte i putne dokumente i da li ste ponijeli sve što vam je potrebno
 • Spakujte svoj prtljag pravilno i vodite računa o kilaži koju ste kupili uz kartu.

Zapamtite izgled vašeg prtljaga radi lakše identifikacije, stavite privjesak sa imenom i prezimenom na vaš prtljag. Pažljivo pakujte prtljag i vodite računa šta se može nositi a šta ne u ručnom odnosno predatom prtljagu.Ukoliko imate mogućnosti umotajte predati prtljag u foliju kako biste ga dodatno zaštitili.

Nakon što se čekirate bilo bi dobro da provjerite svoju kartu i dijelove taga/privjeska koje ste dobili na šalteru kako biste se uvjerili da je prtljag označen pravilnom destinacijom i da je isti na vaše ime i prezime.

Pazite na slijedeće:

 • Možete koristiti prenosne elektronske uređaje, kao što su mobilni telefoni, elektronski čitači i tableti, na letovima, sa uključenim zrakoplovnim režimom rada.
 • Veći elektronski uređaji, kao što su laptop, trebaju biti sklonjeni prilikom poletanja i sletanja.
 • Neki elektronski uređaji se mogu koristiti tokom cijelog trajanja leta bez ikakvih ograničenja:srčani pejsmejkeri; slušni aparati; medicinski implantanti; elektronski stimulatori nerava

Povedite računa da u predatom prtljagu ne nosite neki od sljedećih predmeta:

 • gotovinu, obveznice, nakit, plemenite metale, drago i poludrago kamenje,
 • računare, fotoaparate, videokamere, mobilne telefone ili druge elektronske uređaje i opremu za njih, službene, poslovne ili privatne dokumente, putne ili druge identifikacijske dokumente
 • ključeve, tečnost, lijekove, umjetnička djela ili umjetničke predmete, kvarljivu robu

Ako predati prtljag sadrži bilo koju od gore navedenih stavki, avio kompanija nije odgovorna za bilo kakav gubitak, štetu ili kašnjenje.

U ručnom prtljagu je zabranjeno nositi:

 • pištolji, vatreno oružje i druge naprave koje ispaljuju hice,
 • naprave za omamljivanje,
 • predmeti s oštrim vrhom ili oštrim rubom,
 • radnički alati,
 • tupo oruđe,
 • tečnosti, aerosoli i gelovi, osim pakovanja po 100 ml ukupne zapremine litar, zapakovano u plastičnu vrećicu sa zip zatvaračem (ukoliko je nemate možete je kupiti na aerodromu na dan vašeg leta).

Izuzetak su tečnosti za bebu do dvije godine kada putnik može ponijeti flašice i bočice sa tečnostima koje su potrebne za bebu u vrijeme trajanja leta.

Zabranjeni predmeti za prevoz zrakoplovom:

Zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga, u avion se ne mogu unijeti sljedeći predmeti:

 • predmeti koji mogu dovesti u opasnost avion, osobe ili imovinu
 • predmeti koji mogu biti oštećeni tokom transporta zrakom
 • predmeti koji su neprikladno zapakovani
 • predmeti koji su zabranjeni važećim zakonima, propisima ili naredbama države iz koje ili u koju se leti ili teritorije preko koje se leti
 • predmeti koji nisu pogodni za nošenje zbog svoje težine, veličine ili bilo koje druge neobične karakteristike
 • predmeti koji mogu uzrokovati nelagodu ili mučninu osobama u avionu
 • oružje, municija i eksplozivi uključujući lovačko ili sportsko oružje
 • predmeti ili supstance koji izgledaju kao oružje, municija ili eksploziv
 • zapaljive supstance (osim: alkoholna pića, sprej za kosu, parfem, kolonjska voda)
 • radioaktivni materijali
 • kondenzovani gas (osim: CO2 koji se koristi za pomicanje umjetnih udova; spremnik zapaljivog gasa koji se koristi za samostalno napuhavanje prsluka za spašavanje);
 • otrovne ili zarazne supstance
 • korozivne supstance (osim: žive u termometrima, barometrima i baterijama invalidskih kolica)
 • aktovke i torbe za dokumente s ugrađenim alarmnim uređajima, litijske baterije ili pirotehnički materijal
 • predmeti i materijali koji ugrožavaju sigurnost, imovinu, život, zdravlje i tjelesni integritet osoba u avionu
 • bilo koji materijal koji je zabranjen pravilima i propisima zemalja kroz koje prtljag putuje
 • bilo koji predmet koji nije pogodan za prevoz zbog svoje težine, veličine ili neke druge karakteristike
 • ostaci ljudskih tijela
 • bilo kakvo ljepilo ili boja
 • svi predmeti koji su navedeni u Tehničkim uputstvima za siguran transport opasnih materija Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization, ICAO), kao i u Propisima za upravljanje opasnim materijama Asocijacije za zračni prevoz (International Air Transport Association, IATA).

LIJEKOVI:

Kada nosite lijekove u tečnom obliku, provjerite sigurnosne odredbe za unošenje tečnosti u avion. U slučaju da trebate ponijeti nužne lijekove, kao što je inzulin, morate ponijeti medicinsku potvrdu kojom dokazujete da vam je lijek potreban i ovaj dokument dati na uvid aerodromskim provjerama sigurnosti ako to zatraže.

Imajte na umu za lijekove koji moraju biti na hladnom to neće biti moguće u toku vašeg putovanja.

aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

PREPORUKA: Da biste ubrzali proceduru prolaska sigurnosne kontrole i samim tim izbjegli zadržavanje, poželjno je da prije prolaska u plastične posude odložite sve metalne i električne predmete, novčanike, kovanice, satove, ključeve, kaiševe, mobilne telefone, kišobrane, kapute i jakne.

Za sve nejasnoće i pitanja vezano za karte avio komanije Wizz Air molimo vas obratite se direktno na www.wizzair.com.

PREPORUKA PUTNICIMA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19:

OBAVEZNO JE NOŠENJE ZAŠTITNIH MASKI PREKO NOSA I USTA CIJELO VRIJEME BORAVKA NA AERODROMU I U ZRAKOPLOVU.

MJERENJE TEMPERATURE SE VRŠI NA ULAZU U TERMINAL AERODROMA.

Prodaja karata Aerodrom Tuzla

Kupovinu karte putnici mogu izvršiti na šalteru u prizemlju terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla

Adresa: Gornje Dubrave bb, 75 273

Kontakt podaci:

Telefon: 00387 35 302 400

Telefon: 00387 35 277 677

E-mail adresa: [email protected]

Aerodrom Tuzla kontakti:

Šalter za informacije i prodaju avio karata:

TEL: +387 35 302 400

TEL:+387 35 277 677

[email protected]

Šalter za izgubljeni / nađeni prtljag:

TEL: + 387 35 745 551

FAX: + 387 35 745 750

[email protected]

Ured direktora:

TEL: + 387 35 745 610

[email protected]

Šef operativnih poslova:

FAX: + 387 35 745 750

[email protected]

Šef službe prihvata i otpreme putnika i prtljaga:

TEL: + 387 61 201 564 (pon-pet od 08:00 – 16:00);

FAX: + 387 35 745 750

[email protected]

Rukovodilac sektora saobraćaja:

TEL: + 387 35 365 117

[email protected]

[email protected]

Rukovodilac sektora tehnike i elektro održavanja:

mensud. [email protected]

Rukovodilac sektora sigurnosti i zaštite

TEL: +387 35 745 550

FAX: +387 35 745 611

[email protected]

Šef računovodstva

TEL: +387 35 365 127

[email protected]

Služba za marketing:

TEL: + 387 35 365 120

[email protected]

[email protected]

Preporučujemo i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti