Aktuelne vijesti

Aktiv pedagoga osnovnih škola Tuzle aktivnostima obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja –

Datum:

Jedan od ciljeva u planu i programu Aktiva pedagoga osnovnih škola Grada Tuzle jeste rad na mentalno- zdravstvenoj pismenosti u osnovnim školama. Zajedničkom aktivnošću i saradnji nekoliko tuzlanskih osnovnih škola Pasci, Breške, Mejdan, Lipnica, Kiseljak, Pazar i Tušanj realizovane su aktivnosti koje promiču ulaganje, očuvanje i unaprjeđivanje mentalnoga zdravlja i dobrobiti pojedinaca i zajednice te usvajanja zdravih stilova života.

Aktivnosti koje su održane:

OŠ. “Mejdan”- radionica u više razreda sa nastavnicima

OŠ. “Pasci”- radionica za ucenike VIII I IX razreda na temu Stres, uz video

OŠ. “Lipnica”- okrugli sto sa Vijećem učenika – Mentalno- zdravstvena pismenost. Promicanje mentalnog zdravlja je neizostavan i neizmjerno važan dio sveukupnog zdravlja, zaključak je ovog okruglog stola,

OŠ. “Kiseljak”- Dramski klub, Slagalica ( 2 radionice)

OŠ. “Tušanj”- radionica Vijeća učenika na temu: Unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih. Cilj radionice je potaknuti učenike da progovore o svojim problemima. Razviti osjećaj kod djece da nisu sami i da je svaki problem rješiv.

OŠ. “Pazar” – radionice za učenike VII razreda u sklopu kojih su učenici pogledali kratki video o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Također, nakon radionice na holu škole će se izraditi panoi na istu tematiku, koji će učenicima biti podsjetnici na to kako svakodnevnim malim koracima možemo brinuti o mentalnom zdravlju.

U školi “Mejdan” održane radionice povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. U različitim odjeljenjima su održane različite radionice kao što su: “Uticaj emocija na mentalno zdravlje”, “Recept za sreću”, “Druženje i društvene igre u službi mentalnog zdravlja”, Kreativne radionice za mentalno zdravlje i dr. U jednom odjeljenju gošća je bila psihiterapetkinja.

Povodom 10.oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja mnogobrojni stručnjaci ističu važnost sve veće brige za mentalno zdravlje djece i mladih. Djeca i mladi danas su izloženi mnogobrojnim pritiscima – od školskog do društvenog. Na njihove živote utiče prekomjerna upotreba tehnologije kao i nedostatak sna i fizičke aktivnosti.

S toga su naši učenici danas dobili ideje i preporuke kako da se nose sa “problemima” koje im nosi svakodnevnica.

U JU OŠ” Kiseljak ” realizovane su 3 radionice za ucenike V,VI,IX razreda na temu: Mentalnog zdravlja u organizaciji rukovodstva Vijeca ucenika. Radionice su ukljucivale igre jedinstva,zajednistva I povezanosti uz definisanje svojih osjecanja I potreba sa zakljuccima pomoci sebi I drugima.

Ucenici VII I VIII razreda su ucestovali u organizaciji I izvođenju performansa na datu temu kako bi uticali na svijest izrecenih rijeci I uticaja na druge. Performans je održan u saradnji sa Dramskim klubom “Slagalica ” iz Kiseljaka.

U JU OŠ “ Pasci” Realizovana je radionica za ucenike osmog i devetog razreda.

U JU OŠ “ Tušanj” Vijeće učenika sa pedagogicom Zinaidom Čolić Ćatić obilježili su 10.oktobar Dan mentalnog zdravlja. Realizovali su radionicu:”Mentalno zdravlje kod djece i mladih”

U JU OŠ ”Lipnica” održan okrugli sto sa Vijeća učenika i pedagogicom, na temu: “ Mentalno- zdravstvena pismenost”. Promicanje mentalnog zdravlja je neizostavan i neizmjerno važan dio sveukupnog zdravlja, zaključak je sa ovog okruglog stola.

Cilj zajedničkih aktivnosti osnovnih škola jeste međusobna saradnja i podrška, saopšteno je iz Aktiva pedagoga osnovnih škola Grada Tuzle


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti