Aktuelne vijesti

Behram-begova biblioteka Tuzla obilježila 30 godina postojanja –

Datum:

Biblioteka ”Behram-beg” je povodom trideset godina svog rada i postojanja 13. 09. 2023. godine organizovala književnu večer pod simboličnim naslovom ”Mlada bosanskohercegovačka lirika” na kojoj su učešće uzeli savremeni autori/ce: Melida Travančić, Ernad Osmić, Sead Husić, Armina Šarić i Dženita Memić. Radi se o autorima/cama koji su itekako potvrđeni kao književna imena, prevođeni su, učestvuju na raznim književnim festivalima kako u Bosni i Hercegovini tako i regiji i inostranstvu i o pjesnikinjama koje će svoj lirski habitus potvrditi u savremenoj književnosti. U muzičkom dijelu nastupio je Emrah Suljić, učenik i član Hora Behram-begove medrese.

Na početku se prigodnim riječima obratio direktor Biblioteke Admir Muratović, koji je pozdravio prisutne, poželio im dobrodošlicu te se ovom prilikom zahvalio i Fondaciji za izdavaštvo Sarajevo, koji su podržali ovaj projekat. Sead Husić je moderirao književnu večer, ali se ovom prilikom publici i na književan način predstavio.

Mlade bosanskohercegovačke pjesnikinje Armina Šarić i Dženita Memić istakle su zadovoljstvo da se na ovaj način predstave tuzlanskoj publici. S druge strane, Ernad Osmić se u svom obraćanju dotakao fenomena čitanja, koji je sastavni dio njegova života, dok je Melida Travančić, pored svog lirskog predstavljanja, govorila o naučnoj opservaciji i refleskijama Gavrila Principa u književnosti. Svako od autora/ca je čitao pjesme kako iz knjiga tako i iz novih rukopisa, koji će uskoro biti objavljeni.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti