Aktuelne vijesti

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Ljeto u Tuzlanskom kantonu mora se iskusiti jer ljepota...

Cinestar Tuzla

CineStar Tuzla nalazi se u Bingo City Centru i...

Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu

Datum:

Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona od naredne školske godine realizirat će nekoliko važnih projekata.

Nakon rebalansa Budžeta bit će obezbijeđen novac za nabavku udženika za sve učenike osnovnih škola, što do sada nije bila praksa. Ovim Vlada TK ispunjava još jedno od obećanja, koje je premijer TK naveo u svom ekspozeu.

Jedan od najavljenih prioriteta Vlade Tuzlanskog kantona za naredni period je nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola na TK.

Želim iskoristiti priliku i reći da će Vlada TK od početka naredne školske godine, po prvi put, obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike od 1. do 9. razreda osnovnih škola – dodaje Irfan Halilagić, premijer TK.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK za novu školsku godinu priprema i izmjene udžbenika “Društvo” za 5. razred devetogodišnje osnovne škole. Podsjećamo, na spornu terminologiju, stil i način na koji su prezentirane nastavne jedinice, ukazala je Dženeta Omerdić profesorica državnog, međunarodnog i javnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Procedura je u toku i mi ćemo od naredne školske godine imati besplatne udžbenike od 1. do 9. razreda osnovnih škola. Novi, revidirani udžbenici trebali bi biti u primjeni od nove školsle godine, gdje će biti uklonjen sadržaj koji je problematiziran – naglašava Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ministar Omerović najavljuje da su poduzete i aktivnosti da obilježavanje državnih praznika i drugih značajnih datuma bitnih za državnosti BiH u školama na TK, bude organizovano na sistematski način.

Mi ćemo donijeti akt s tim u vezi i pokušat ćemo sugerisati ljudima koji organizuju te priredbe na koji način da postupaju i kakvi materijali da se koriste – dodaje Omerović.

S ciljem suprostavljanja zaboravu, učenici 9. razreda historiju BiH od 1992. godine do kraja XX stoljeća izučavat će koristeći poseban Dodatak, koji je nedavno promovisan u Ministarstvu obrazovanja nauke, a za učenike će biti organizovana i obavezna posjeta Memorijalnom centru u Potočarima. (RTVTK)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti