back to top

Aktuelne vijesti

Brojne delegacije odale počast ubijenima na “Kapiji” |

Datum:

Obilježavanje 28. godišnjice masakra na Kapiji nastavljeno je komemoracijom na mjestu gdje je pala granata tog kobnog dana. Ovaj 25. maj, odlukom federalne vlade proglašen je Danom žalosti u cijeloj Federaciji BiH. Na činjenicu da je odgovorni za zločin na Tuzlanskoj „Kapiji“ Novak Đukić i dalje na slobodi, ukazali su najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle prisjeća se 25. maja 1995. godine. Sjeća se kiša koje su tada padale, a tog kobnog dana sunce je konačno zasijalo i privuklo mlade vani. Kaže da je granata prekinula život 71 mladog čovjeka, prosječne starosti 23 godine.

-Kada uzmete da je prošlo 28 godina, danas biste imali ljude od 50 godina koji bi imali svoje porodice. Mnogi bi imali unučiće, bili bi djedovi i nene, što drugim riječima znači da je prekniut život 71 čovjeka. To je tragedija za Tuzlu, koja je doživjela svoju najveću katastrofu tog 25. maja.

Granata je na tuzlanskoj „Kapiji“ ranila oko 200 mladih ljudi. Ovaj dan je za građane Tuzle dan žalosti i dan dubokog bola koji nikada neće prestati, kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

  • Nažalost, mi zbog ovih mladih poginulih na „Kapiji“ moramo da štitimo i da branimo, da nikada ne zaboravimo istinu o ovom zločinu i uvijek ćemo tražiti da svi oni koji su osuđeni za ovaj ratni zločin, ali i za druge ratne zločine odsluže svoju kaznu.

Za ovaj zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

  • Pravi general to nikada ne bi naredio. To je zločinac koji je naredio zločin. Prema tome ovo je u historiji Bosne i Hercegovine, pa mogu da kažem i Evrope gdje su zločinci napravili ovakav zločin, a onda jedan dio te zajednice Republike Srpske i države Srbije kriju tog zločinca – kaže Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

Svake godine sa komemoracije se pošalje poruka o svjetskoj nepravdi, a to je da je zločinac koji je odgovoran za smrt 71 mlade osobe i dalje na slobodi, naglašava i premijer TK Irfan Halilagić.

  • Najmanje što možemo uraditi jeste da pozivamo da kazne zlikovce za ono što su uradili. Kao Vlada TK nemamo puno mogućnosti i nadležnosti, ali želim ovdje da kažem da smo u okviru onoga što je naš zadatak, u udžbenike upisali ovaj događaj. 20 godina godina generacije nisu učile o masakru na „Kapiji“.

Po prvi put ove godine odlukom federalne vlade proglašen je Danom žalosti u cijeloj Federaciji BiH.

  • Ja se iskreno nadam da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao Dan žalosti u cijeloj zemlji – napominje Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Takvu inicijativu već su podržali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, koji su danas odali počast ubijoj mladosti Tuzle.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti