Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Da li je sve spremno za prijevremene izbore u Tuzli i Srebreniku? | RTVTK

Datum:

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Tuzle i Srebrenika, bit će održani u nedjelju, 5. februara. Za mjesto gradonačelnika Tuzle prijavljeno je šest kandidata, dok se za poziciju gradonačenika Srebrenika bore dva kandidata. Provjereili smo u gradskim izbornim komisijama da li je sve spremno za prijevremene izbore?

Nakon 22 godine Tuzla će dobiti novog gradonačelnika. Za ovu poziciju kandidati su SDP-ov Zijad Lugavić, kandidat Naše stranke je Omer Berbić. Kao nezavisni kandidati za gradonačelnika prijavljeni su Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Derviš Čičko i Halid Žigić. Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla kaže da su u toku aktivnosti na prikupljanju podataka za osobe koje će glasati putem mobilnih timova.

  • Da bi glasali putem mobilnih timova naši građani moraju biti unešeni u posebnu aplikaciju Centralne izborne komisije i samo oni koji se budu na vrijeme prijavili i budu unešeni u navedenu aplikciju ostvarit će pravo glasa putem mobilnog tima. U ovom trenutku mogu reći da ćemo imati između 11 i 12 mobilnih timova – naglašava Kravić.

Rok za registraciju za glasanje putem mobilnog tima je 23. januar, ističu u Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla. Zvanično, kandidati za poziciju gradonačelnika Srebrenika su Nermin Tursić, kandidat SDA i Adnan Bjelić, kandidat koalicije “UJEDINJENI ZA SREBRENIK” koju su potpisali gradski odbori: SDP-a, NIP-a, NS-a i Stranke za BIH.

  • Izborni proces će se odvijati na 67 redovnih biračkih mjesta. Ovaj put, za razliku od redovnih izbora, glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima će se odvijati na biračkom mjestu u Domu kulture – kaže Rijad Joldić, predsjednik Gradske izborne komisije Srebrenik..

Iz Gradske izborne komisije Srebrenik kažu da imaju problema sa popunjavanjem biračkih odbora.

  • S tim što smo mi na vrijeme raspisali Javni poziv za popunu rezervnog spiska, odakle ćemo izvršiti popunu biračkih odbora, tamo gdje nedostaju članovi biračkih odbora, odnosno tamo gdje politički subjekti nisu predložili kandidate – dodaje Joldić.

Podsjećamo, prijevremeni izbori za gradonačelnike Tuzle i Srebrenika, bit će održani u nedjelju, 5. februara. U Tuzli pravo glasa ima 111.512 građana, dok je u Srebreniku 39.074 osoba sa pravom glasa.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti