back to top

Aktuelne vijesti

Da li su menstrualne gaće mokre na dodir?

Datum:

Bez obzira da li imate 12 godina i tek počinjete sa menstruacijom ili 47 i ulazite u perimenopauzu, sve se možemo složiti – menstrualni ciklus može biti prava muka za upravljanje, u bilo kom životnom dobu. Ciklusi znaju biti nepredvidivi, baš poput dječijih drijemanja. Čim uspostavite rutinu, ona se odjednom može promijeniti – tok, trajanje, konzistencija, regularnost. Ali jedno je sigurno, menstruacija će se pojaviti baš kad vam ne treba – pogotovo tokom ljetovanja na plaži.

Pronalazak odgovarajućih menstrualnih gaćica može napraviti veliku razliku. Osjećaj udobnosti, sigurnosti i zaštićenosti učiniće da se osjećate opuštenije i samopouzdanije. Istražimo kakve bi menstrualne gaće trebale biti na dodir i kako funkcionišu. Evo nekoliko savjeta kako da vaše iskustvo sa menstrualnim ciklusom učinite još boljim.

Da li su menstrualne gaćice mokre?

Ne, kada se pažljivo odaberu u skladu sa jačinom krvarenja i redovno mijenjaju, menstrualne gaćice ne bi trebale biti mokre tokom dana. Međutim, na samom početku, kada krv prvi put uđe u gaćice, može se osjetiti blaga vlažnost. Ne brinite, to je kratkotrajno i smanjiće se nakon nekoliko pranja. Za obilnija krvarenja potrebna je veća moć upijanja i modeli za jači tok koji mogu trajati i do 12 sati tokom noći, odnosno upiti količinu od 4 do 5 tampona.

Sloj za upijanje vlage u perivim gaćicama dizajniran je da spriječi neugodan osjećaj mokrine. Gornji sloj od pamuka ili bambusa brzo upija i odvlači vlagu u upijajuću jezgru, održavajući vas suhim i udobnim.

Obavezno operite gaćice nakon probiranja veličine. Prilikom isprobavanja nosite vlastiti veš tako da možemo izvršiti zamjenu ako bude potrebno. Pranje će poboljšati njihovu moć upijanja. Nove gaćice su uzrok problema sa curenjem ili nedovoljno brzim upijanjem kod mnogih kupaca.

Vlakna u gaćicama u mašini za pranje bubre sa vodom i postaju hrapavija. To ih čini upijajućijim. Brže upijaju više tečnosti i duže traju između mijenjanja.

Kako se krv upija

Menstrualne gaćice imaju više slojeva upijajuće tkanine koji zajedno rade na hvatanju i zadržavanju krvi. Sloj do vaše kože dizajniran je da brzo upija krv. Srednji slojevi je potom ravnomjerno raspoređuju kako bi se spriječilo curenje.

Kod obilnijih krvarenja uvijek birajte gaćice sa upijajućim pojasom od naprijed do nazad. To će pomoći maksimalnom raspoređivanju krvi. Vanjski sloj je vodootporan i djeluje kao barijera, održavajući vašu odjeću suhom.

Krv je zadržana u slojevima. Neće izgledati niti se osjetiti kao vidljiva lokva krvi kad odete u kupatilo.

Poređenje menstrualnih gaćica sa ulošcima

Menstrualne gaćice su poput običnog donjeg veša, pružajući udobno i sigurno prianjanje. Sa menstrualnim gaćicama nećete osjetiti pomjeranje ili nelagodu koji se često povezuju sa ulošcima. One nude diskretnu i opciju otpornu na curenje koja vam može pružiti mir tokom dana.

I višekratne gaćice i višekratni ulošci imaju svoje mjesto. Vrijedi imati izbor i jednih i drugih. Mijenjanje višekratnih gaćica može biti teže, posebno van kuće.

da li su menstrualne gaće mokre na dodir?
Da li su menstrualne gaće mokre na dodir?

Nošenje tokom noći

Ah, borba tokom noći. Mnoge od nas brinu o curenju tokom sna. Ali bez straha! Par menstrualnih gaćica je odlična opcija za noćno nošenje.

Dolaze u različitim nivoima upijanja, tako da možete izabrati one koje odgovaraju vašem toku.

Svi modeli imaju poboljšanu pokrivenost sa pojasom od naprijed do nazad. Ovaj dizajn otporan na curenje omogućava vam da mirno spavate bez obzira kako se namjestite. Više ne morate strahovati od mrlja na posteljini.

Različiti stilovi i senzacije

Višekratne menstrualne gaćice dolaze u mnogim stilovima. To uključuje tange, bikini gaćice, šortseve pune pokrivenosti i visoke ‘Bridget Jones’ velike gaće. Možete odabrati stil koji vam najbolje odgovara.

Neki ljudi preferiraju različite stilove zbog udobnosti ili pristajanja. Ne bojte se isprobati različite opcije. Eksperimentišite da pronađete šta vam najbolje odgovara.

Odabir prave zaštite za vaš tok znači manje glomaznosti u danima slabijeg krvarenja. Ako imate obilno menstrualno krvarenje i nema šanse za prelijevanje – izbjegavajući bilo kakvu vaginalnu vlažnost.

Vrijedi napomenuti da se menstrualne gaćice mogu koristiti i kao gaćice za inkontinenciju kod blage urinarne inkontinencije, međutim takođe imamo i asortiman perivih uložaka za inkontinenciju specijalno za ovu namjenu.

Pokušaji i greške za optimalnu upotrebu

Pronalazak pravog vremena za mijenjanje menstrualnih gaćica može zahtijevati nešto pokušaja i grešaka. Ako obilno krvarite, osjećaj mokrine gaćica ili curenje mogu biti znak da ih trebate češće mijenjati. Zapamtite, tok je različit kod svake osobe i važno je slušati svoje tijelo.

Provjerite svoju rutinu pranja ako otkrijete da gaćice koje su ranije dobro radile počnu biti mokre brže nego inače. Ne zaboravite prati u hladnoj vodi i izbjegavajte omekšivače jer će stvoriti sloj na gaćicama sprječavajući upijanje vlage. Javite nam se ako se to dogodi i možemo vam dati savjete kako to ukloniti.

Menstrualne gaćice su dizajnirane da vas održe suhim i samopouzdanim tokom menstrualnog ciklusa. Kada krv prvi put natopi gaćice, na tren se mogu osjetiti mokrim, međutim upijajući slojevi će uskoro upiti i rasporediti tečnost. To će vas održati udobnim i suhim.

Menstrualne gaćice nude alternativu tradicionalnim ulošcima i tamponima. Udobne su i nježne za osjetljivu kožu. To znači da možete nositi bilo koju odjeću bez brige o curenju.

Zato, samo naprijed, prigrlite udobnost i pogodnost koju pružaju menstrualne gaćice. Vašu menstruaciju zaslužujete upravljati s lakoćom i stilom!

Najnovije vijesti