back to top

Aktuelne vijesti

“Dan zamijenjenih uloga” u Gradskoj upravi Srebrenik

Datum:

Povodom Dana dječijih prava u Gradskoj upravi u Srebreniku danas je uprilečen „Dan zamijenjenih uloga“ – zanimljiv događaj u kojem su učenici I osnovne škole Srebrenik na jedan dan mogli biti savjetnici gradonačelnika,šefovi službi, stručni saradnici i sl, a predsjednik vijeća učenika Faris Suljić bio je gradonačelnik Srebrenika.

Na ovaj način učenici su se mogli upoznati sa sistemom funkcionasanja Gradske uprave, sa svakodnevnim poslovima i obavezama, a sve je proteklo u jednoj lijepoj atmosferi i u ugodnom druženju sa zasposlenim u Gradskoj upravi i gradonačelnikom Adnanom Bjelićem i njegovima saradnicima.

Inače, 20. novembra svake godine u svijetu se obilježavaju važni datumi posvećeni djeci i njihovim pravima. Od 1954. godine, radi promicanja međunarodnog zajedništva i podizanja svijesti o dobrobiti djece obilježava se Međunarodni dan djeteta, a od 1989. godine tog važnog dana obilježava se i Međunarodni dan dječjih prava i usvajanje “Konvencije o pravima djeteta”.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1954. godine 20. novembar Međunarodnim danom djeteta i propisala svim zemljama da na ovaj univerzalni dječji dan osmisle odgovarajuće aktivnosti po svom izboru kako bi promicale svijest o pravima djece, zajedništvu i poboljšanju njihove dobrobiti.

To je “zabavan dan sa ozbiljnom porukom” koji ne predstavlja samo dan za proslavu djece, već i dan na koji se posebno skreće pozornost na djecu žrtve zlostavljanja, iskorištavanja i diskriminacije u cijelom svijetu.

www.radiosrebrenik.ba

Najnovije vijesti