Aktuelne vijesti

Danas u Tuzli mirno okupljanje članica Udruženja “Žene Srebrenice” – Radio Studio D ::: 99,40 i 97,40 FM

Datum:

danas u tuzli mirno okupljanje članica udruženja “žene srebrenice” – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rada, Udruženje građana “Žene Srebrenice” održat će mirni protest u Tuzli.

Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedninjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 osoba iz Zaštićene zone Srebrenica.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.676 posmrtnih ostataka žrtava genocida, ubijenih žrtava u julu 1995. godine.

Kao svakog 11-tog u mjesecu, tako će se i ovog jedanaestog okupiti na platou bivše zgrade srušene Opštine Tuzla u 11:30h, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku “ISTINA NAMA, KAZNA ZLOČINCIMA!”

Mirnom protestu u Tuzli Udruženju građana “Žene Srebrenice” pridružit će se žene iz džemata Srebrenik, učenici srednjih škola, kao i mnogobrojni građani Tuzle i drugih gradova.


studiod.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti