back to top

Aktuelne vijesti

Delegacija Vlade i Skupštine posjetila Srebrenik –

Datum:

delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik –

Današnjom posjetom Srebreniku premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Vlada Tuzlanskog kantona nastavili su praksu posjeta gradovima i općinama u Kantonu. U okviru posjete premijer Halilagić, ministar privrede Edin Duraković i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić i zastupnik u Skupštini TK Edin Vikalo, su se u Gradskoj upravi susreli sa gradonačelnikom Adnanom Bjelićem, a nakon toga delegacija je posjetila nekoliko značajnih privrednih subjekata sa područja Grada.

„Nakon nešto duže pauze, koja je rezultat drugih prioritetnih aktivnosti, današnjom posjetom nastavljamo praksu posjeta lojalnim zajednicama. Želja nam je da zajedno sa čelnim ljudima, u ovom slučaju gradonačelnikom Bjelićem razgovaramo o kantonalnim programima i mogućnostima podrške projektima od lokalnog značaja, te prioritetima gradske uprave, kao i koordiniranju aktivnosti u cilju ostvarivanja što boljih rezultata. I ove godine Vlada je kroz nekoliko svojih programa podržala značajne projekte u Srebreniku i možemo reći da su ovogodišnje investicije na skoro istom nivou kao i prošle godine“, kazao je premijer Halilagić ističući da su na području Srebrenika dominantne investicije u oblasti vodoprivrede, zatim prostornog uređenja u zaštite okolice i obrazovanja.

Kako je načelnik Bjelić istaknuo, ekonomski pokazatelji ukazuju da privreda u Srebreniku bilježi određeni rast, a najveći izazovi Gradske uprave su u oblasti vodosnabdijevanja. S tim u vezi premijer Halialgić je izdvojio nekoliko značajnijih projekata koje ove godine na području Srebrenika finansira ili sufinansira Vlada TK.

„Od možda najznačajnijih pojedinačnih investicija mogu se izdvojiti sufinansiranje anuiteta za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Ježincu, za što je izdvojeno 250.000 KM, rekonstrukcija dijela potisnog voda i dijela distributivnih cjevovoda vodovodnog sistema Srebrenik, za što je osigurano 100.000 KM, te dogradnja II sprata na zgradi Općinskog suda u Srebreniku, za što je izdvojeno 180.000 KM“, rekao je Halilagić, te najavio i dodatna sredstva koja će Vlada Tuzlanskog kantona izdvojiti za vodosnabdijevanje u Srebreniku.

„U razgovoru sa predstavnicima gradske uprave Srebrenika upoznali smo se sa prioritetima i do kraja godine ćemo vjerovatno odvojiti dodatnih oko 150.000 KM za vodosnabdijevanje u naseljima Zahiragići i Faćkin Potok u Srebreniku“, kazao je premijer Halilagić.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Bijelićem delegacija je posjetila i nekoliko srebreničkih privrednih subjekata. Sa upravama kompanija Denix d.o.o., Herceg d.o.o., Jata d.o.o., Aksemont d.o.o. i IQ glass d.o.o. premijer Halilagić i ministar Duraković su razgovarali o modalitetima i obimu podrške koju Vlada Tuzlanskog kantona pruža privrednicima, te mogućnostima unaprjeđenja ovih programa.

Na kraju posjete, a imajući u vidu da su i od strane privrednika, ali i gradske uprave infrastrukturni projekti, na prvom mjestu putna infrastruktura, okarakterisani kao glavni limitirajući faktor bržem razvoju, današnji sugovornici složili su se da se koordiniranim i zajedničkim nastupom prema federalnim institucijama, po uzoru na izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, može postići ostvarivanje zajedničkog interesa svih građana Tuzlanskog kantona.

delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik – delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik – delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik – delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik – delegacija vlade i skupštine posjetila srebrenik –


studiod.ba

Najnovije vijesti