back to top

Aktuelne vijesti

Denis Azabagić, tuzlanski gitarista svjetskog glasa

Datum:

Denis Azabagić je rođen u Tuzli 1972. godine

U dobu od 20 godina (1993.godine) postao je najmlađi pobjednik jednog od najprestižnijih međunarodnih natjecanja gitara: “Jacinto e Inocencio Guerrero”, koje se održavalo u Madridu u Španiji.

Denis Azabagić je nakon uspjeha u Madridu dobitnik nagrada na gotovo svakom natjecanju na kojem sudjeluje.

svjetsko a naše denis azabagić
Denis Azabagić, tuzlanski gitarista svjetskog glasa

Najvažnije osvojene nagrade:

  • Nagrada na Međunarodnom festivalu gitare IGF-Frechen, Njemačka, 1995
  • Nagrada na međunarodnom natjecanju gitara “Rene Bartoli” -Aix en Provence, Francuska, 1995
  • Posebna nagrada za najbolju interpretaciju djela Francisca Tarrege i nagrada javnosti na Međunarodnom natjecanju gitara “Francicso Tarrega” -Benicasim, Španjolska, 1995.
  • Nagrada na međunarodnom gitarskom natjecanju “Manufacturas Alhambra” -Alcoy, Španjolska, 1996
  • Nagrada na međunarodnom gitarskom natjecanju “Printemps de la Guitarre” – Bruxelles, Belgija, 1996
  • Nagrada na međunarodnom natjecanju gitara “Guitar Foundation of America” ​​- Montreal, Kanada, 1998
  • Nagrada na natjecanju gudača u Schadtu, Allentown, Pennsylvania, SAD, 1999
  • Nagrada na međunarodnom gitarskom natjecanju Stotsenberg, Malibu, Kalifornija, SAD, 1999

Jedan od najpoznatijih klasičnih gitarista danas

Tuzlak Denis Azabagić ime je jednog od najpoznatijih klasičnih gitarista danas u međunarodnom koncertnom krugu. Čovjek koji izvodi koncerte širom svijeta.

Njegovi besprijekorni nastupi postavili su standard novoj generaciji gitarista. Osvojio je dvadeset i četiri nagrade na međunarodnim naticanjima, a Mel Bay je objavio knjigu koja se temelji na njegovom iskustvu i uvidima na temu naticanja.

Azabagić je snimio 12 CD-a za međunarodne izdavačke kuće kao što su Naxos, Cedille, Opera Tres, Bridge records i Orobroy, kao i dva DVD-a za tvrtku Mel Bay. Njegovi snimci i izvedbe uživo su jako pohvaljeni od strane glazbenih kritičara, zbog njegovog elegantnog pristupa glazbi i jedinstvenog načina komunikacije i dopiranja do srca publike.

Kao gost instrumentalist i solist Azabagić je nastupio uz Chicago Symphony, Orkestar, Chicago Sinfonietta, Simfonijski orkestar Tallahassee, Simfonijski orkestar Illinoisa, Komorni orkestar Sacramento, Madridska simfonija, Traverska simfonija, Monterrey Symphony, L’Orchestre Royal de Chambre de Mons i uz mnoge druge. Također je surađivao s kvartetom Casals, čikaškim komornim glazbenicima, ansamblom Civitas i Musicom.

Nastupao na svim važnim mjestima u svijetu

Slavni gitarista je nastupao na mjestima poput Simfonijskog centra u Chicagu; kraljevski Concertgebouw u Amsterdamu; Dvorana Čajkovskog u Moskvi, Radio France u Parizu; Festival u Aix-en-Provenceu; Francuska; El Palaude la Musica u Valenciji, Španjolska; Savannah na sceni; Zaklada Omni (San Francisco); Festival Ravinia; Nacionalni kulturni centar Chang Kai Shek, Tajvan; i Nacionalni centar za scenske umjetnosti u Pekingu, Kina. Njegove izvedbe izravno su emitirane na radiju NPR i WFMT, te na televiziji u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama.

svjetsko a naše denis azabagić
Denis Azabagić, tuzlanski gitarista svjetskog glasa

Azabagićeva ljubav prema izvedbi proteže se i na dijeljenje svog znanja o muziciranju sa drugima.

Od 2019. Denis Azabagić je direktor Međunarodnog festivala gitare u Chicagu i član fakulteta Ljetne škole gitare „PrSt“ u rodnom domu u Tuzli, kao i direktor gitare „Curso Juan Gual Esteve“ u Burriani.

Njegov repertoar uključuje solo i orkestralnu glazbu od doba baroka do danas. Kao polovica aktivnog dua Cavatina (s Eugenijom Moliner, flauta), izveo je golem repertoar, uključujući mnoga djela napisana izričito za duo.

Novi CD za Naxos je izašao na tržište 2000.godine u osmom mjesecu.

PREPORUKA:

Najnovije vijesti