Aktuelne vijesti

Elektroprivreda BiH planira graditi plutajuće solarne elektrane u TK –

Datum:

Elektroprivreda BiH planira da realizuje projekat plutajućih solarnih elektrana za koje je pogodno jezero Modrac, kao i hidroakumulacija Sniježnica, ekskluzivno je najavio na ovogodišnjem SET-u Samir Selimović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH.

– Svjesni smo da moramo ubrzano krenuti u tom pravcu. Termoelektrane ne mogu balansirati elektroenergetski sistem. One su predviđene za bazni sistem. Ne možete tokom dana isključiti termo blok, a naveče ga uključiti. Mi taj problem rješavamo sa Hidroelektranama na Neretvi. Zatim tu su i Jablanica, Grabavica i Selakovac koji uspješno odgovaraju zahtjevima balansiranja u našem sistemu, ali i pružamo tu uslugu za druge korisnike – dodao je Selimović.

Ističe da je bitno i napomenuti da Elektroprivreda BiH zajedno sa EBRD-om razvija projekat da Blok 3 u TE Tuzla, koji bi trebalo da bude gotov do kraja ove godine, kao i da se izvrši njegova konverzija na biomasu radi proizvodnje “isključivo i samo toplotne energije”.

– Do sada smo proveli pilot projekte i testirali kosagorijevanje biomase i uglja na svim ili skoro svim blokovskim jedinicama u TE Tuzla i TE Kakanj, pa smo radili režime 5, 10, 15 i 20% biomase u kosagorijevanju sa ugljem. Postavlja se pitanje, ima li biomase u dovoljnim količinama? Odgovor je – nema. Poduzimamo značajne mjere na degradiranim površinama rudničkih površinskih kopova. Već radimo uspostavu zasada biomase, a koristićemo i druga alternativna goriva kao što su RDF. Sve su to planovi koje razvijamo.

Dodaje da Elektroprivreda BiH jako veliki broj projekta u ovom momentu razvija u vezi sa obnovljivim izvorima.

– To su solarne elektrane koje su u fazi izrade idejnih projekata, objavljeno je već i nekoliko tendera. Planiramo ih na degradiranim rudničkim površinama gdje su pretpostavke za to sa aspekta ishodavanja dokumentacije puno bolje, jer je to naše zemljište u sastavu Koncerna EPBiH. Želimo iskoristiti i te površine i privesti nekoj krajnjoj namjeri. U ovom slučaju, to je proizvodnja solarne energije. Idemo u pravcu otkupa projekata obnovljivih izvora – zaključio je Selimović, prenosi portal ekapija.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti