Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Elektroprivreda BiH u Živinicama gradi solarne elektrane u vrijednosti 85 miliona KM |

Datum:

Nakon što su prošle godine potpisali memorandum o razumijevanju, Grad Živinice i Elektroprivreda BiH danas su prezentirali idejni projekt izgradnje solarnih elektrana na površinama gdje je okončana eksploatacija uglja. 

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je kako je prelazak na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora generacijski projekat, ali i obaveza Bosne i Hercegovine u vezi sa pridruživanjem Evropskoj uniji.

– Mi smo danas došli da nastavimo ono što smo započeli prošle godine, nakon potpisivanja memoranduma sa Gradom Živinice, a to je pretvarenje grada Živinice, tako da kažem, u zelenu komunu. Prezentujemo danas prve projekte iz obnovljivih izvora, odnosno solarne elektrane, na područjima gdje je završena eksploatacija uglja. Prema važećoj zakonskoj regulativi odabrali smo lokacije gdje je moguće graditi solarne elektrane prema prostornim planovima. Površina bivšeg Površinskog kopa Višća je predviđena za gradnju solarnih elektrana i to su prve naše lokacije. Planiramo raditi i na drugim lokacijama, kao što su Površinski kopovi u Lukavcu i Tuzli – kaže Andelija.

Gradska uprava Živinice je obavila svoj dio posla, a investitor očekuje da će se prvi megavati električne energije iz solarnih elktrana proizvesti do kraja 2024. godine.

– Sve ovo nagovještava novu epohu energetske tranzicije, proizvodnje zalene energije iz obnovljivih izvora. Zadovoljstvo nam je da se od deset predviđenih solarnih elektrana planira izgradnja osam u Živinicama – kazao je Began Muhić, v.d. gradonačelnika Živinica.

Elektrane će se graditi na prostoru od oko 1.500 hektara zemljišta gdje se ranije eksploatisao ugalj. Riječ je o lokacijama u Višći, Đurđeviku i Bašigovcima.

– Snaga solarnih elektrana je oko 60 megavatsati, a investicija je oko 85 miliona KM. Veoma je važno istaći da će s ovom proizvodnjom 62 posto građana i privrede u Živinicama koristiti tzv. zelenu energiju. To je ogroman benefit – kaže prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj u Elektroprivredi BiH.

Ono što slijedi je dobivanje urbanističke saglasnosti i početak gradnje solarnih elektrana. Idejni projekti su završeni za solarne elektrane. 

– Kreditor projekta je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), tako da je kompletna konstrukcija projekta završena i mi očekujemo da elektrane budu u funkciji krajem 2024. godine – zaključuje Andelija.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti