Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Energijska efikasnost u fokusu buduće saradnje Vlade TK i UNDP-a –

Datum:

Nastavak uspješne saradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), sa akcentom na projekat povećanja energijske efikasnosti 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom i njenim saradnicima.

„Realizacija ovog projekta je stavljena u fokus Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i to će biti njihov prioritet u radu ove godine. Realizacija našeg zajedničkog projekta energijske obnove 200 javnih objekata značajno će ubrzati aktivnosti, imajući u vidu da bi Vladi i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice trebalo oko 13 godina ukoliko bi to samostalno realizirali“, pojasnio je premijer Halilagić izražavajući zadovoljstvo nivoom i kvalitetom dosadašnje saradnje Vlade TK i UNDP-a. Premijer je i pozvao UNDP i ponudio pomoć Kantona da, s obzirom na planove unaprjeđenja saradnje, razmisle i o otvaranju kancelarije UNDP-a u Tuzli. Time bi se znatno olakšala komunikacija i ubrzala realizacija budućih projekata.

Podsjećamo važnost projekta obnove 200 javnih objekata prepoznala je i Skupština Tuzlanskog kantona, te je podržala aktivnosti Vlade u vezi sa realizacijom projekta „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“. S tim u vezi već potpisano je i Mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te je definisano da će UNDP sa oko 800.000 Eura finansirati detaljne energetske audite i dizajne odabranih zgrada, a koje će biti predmet budućeg kredita EBRD-a. Kako je to ranije predviđeno radi se 8 miliona Eura kredita i 2 miliona Eura bespovratnih sredstava.

Osim ovog projekta premijer Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su predstavnike UNDP-a upoznali da su Ministarstvo i Vlada u proteklom periodu izmjenom zakonskih propisa omogućili i jednostavnije instaliranje fotonaponskih panela za vlastite potrebe građana i poduzetnika, a što je naišlo na prilično pozitivne reakcije, kako javnosti, tako i drugih kantona.

„Iz toga je proizašao naš novi cilj, a to je da motivišemo i građane i privredu da krenu u instaliranje fotonaponskih panela, te u tom razmišljamo i tražimo modele kako da to učinimo, da li sufinansiranjem ili na neke druge načine“, kazala je ministrica Ajšić pozivajući i UNDP da se priključe i realizaciji ovih aktivnosti.

„Mi čekamo i odgovor Elektroprivrede, odnosno Vlade i Parlamenta Federacije BiH, koji izmjenama trenutnih zakona, treba da omoguće otkup viškova tako proizvedene energije, što se uskoro i očekuje jer se radi o već ranije pokrenutom procesu. To će stvoriti dodatni poticaj građanima i privredi da masovnije i snažnije krenu u ovom pravcu“, kazao je premijer Halilagić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti