Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice

Datum:

evropska sedmica prevencije raka grlića maternice

17. Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice ove godine obilježava se od 23. do 29. januara.

Kroz tekuću sedmicu cilj Evropske asocijacije za rak grlića maternice je podizanje svijesti žena o ovoj bolesti sa željom da počnu razmišljati o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da koriste dostupne mjere primarne i sekundarne prevencije.

Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona kao i profesori te studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli tokom čitave godine nastoje edukovati društvenu zajednicu na temu raka grlića maternice. Ističu da je broj žena koji na godišnjem nivou umre od ove bolesti enormno velik kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, a da se redovnim pregledima bolest može utvrditi prije nego što bude opasan za život. Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice za cilj ima odašiljanje informacija o ovoj bolesti, jer svaki novi podatak sa kojima raspolažu žene o ovoj bolesti može da spasi nečiji život.

Rak grlića maternice je preventabilno oboljenja i kao takvo ukoliko se na vrijeme otkrije 100% je izlječiv. Dakle, prevencija od ove bolesti su redovni ginekološki pregledi, a od protekle sedmice Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja raspolaže za hpv vakcinama, koje će također, u narednom periodu biti prevencija od raka grlića maternice.

Rak grlića maternice u ranoj fazi općenito ne daje znakove ili simptome. Ako se bolest ne otkrije na vrijeme, a prepoznaju se simptomi i dijagnosticira se rak grlića matenice onda počinje borba za život i liječenje koje može trajati godinama. Znakovi i simptomi uznapredovalog raka grlića maternjice uključuju sljedeće:

Promjene na grliću maternice često se ne manifestiraju ozbiljnijim simptomima sve dok ne poprime maligni znak. Na bolest može ukazivati krvarenje između mensturalnih ciklusa, nakon spolnog odnosa ili menopauze, kao i vaginalni iscjedak neugodnog mirisa. Međutim, prvi ozbiljni simptomi obično se javljaju kad se rak proširi na mjehur, crijeva, pluća ili jetru. Ukoliko je bolest uznapredovala, simptomi mogu uključivati bol u leđima, nogama i predjelu zdjelice, otekle noge, umor, gubitak apetita i tjelesne težine. Simptomi čak i tad mogu zavarati i navesti na pomisao da je riječ o nekom drugom oboljenju, pa je precizna dijagnostika vrlo važna.

PROČITAJTE:  Uvezivanje radnog staža kao uslov za penzionisanje radnika – .

Rak grlića maternice najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života. U Bosni i Hercegovini od karcinoma grlića maternice u 2020. godini oboljelo je 312 žena, a umrlo 153. Veliki broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest uznapredovala i kada je liječenje teško i neizvjesno.

Mehmed Smajlović

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti