Aktuelne vijesti

FOTO/ U Tuzli održan Porodični dan „Zdravo svima“  –

Datum:

Daanas je na Trgu slobode u Tuzli održan Porodični dan u vidu zabavno-edukativnog programa pod nazivom „Zdravo svima“ koji ima za cilj upoznati javnost o značaju imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije ali i vratiti povjerenje dijela roditelja u vakcinaciju. Partneri u organizaciji događaja su Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Fondacija INFOHOUSE i UNICEF, uz podršku USAID-a.

Za najmlađe posjetioce je pripremljen muzičko-zabavni program koji je vodio Mirsad Abdagić, poznatiji kao Kike. Djeca su na zabavan način imala priliku da se upoznaju sa informacijama o zdravlju i ishrani, dok su roditelji imali priliku posavjetovati se sa zdravstvenim radnicima i stručnim osobljem o vakcinaciji, zdravoj ishrani i ranom rastu i razvoju djeteta.

Kroz programe roditeljstva i integrisanog ranog rasta i razvoja UNICEF nastoji pružiti podršku roditeljima, kako bi omogućili najbolji početak svom djetetu, od rođenja do adolescencije.

„U zadnjih 60 godina vakcine su spasile više dječijih života nego bilo koja druga medicinska intervencija. Imunizirana djeca imaju bolju priliku za zdravijim životom i veću vjerovatnoću da će ostvariti svoj puni potencijal. Roditelji su zbunjeni raznim netačnim informacijama koje im se plasiraju i traže odgovore na svoj pitanja na sve moguće načine kako bi se olakšala njihova odluka. Zato pozivamo roditelje da se za savjete o vakcinaciji obrate porodičnim ljekarima i pedijatrima“, – rekla je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH.

Ovom događaju su prisustvovali i zdravstveni stručnjaci koji su roditeljima bili na raspolaganju za sva njihova pitanja i savjete, uz tačne i pouzdane informacije o imunizaciji.

„Želja svih roditelja i zdravstvenih radnika su zdrava djeca. Imunizacija je najsigurniji i najefektivniji način zaštite od zaraznih bolesti naročito u prvim mjesecima života. Štiteći pojedinca od zaraznih bolesti štitimo i drugu djecu koja iz medicinski opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisana. Stoga je imunizacija djece izuzetno bitna jer njome postižemo adekvatan kolektivni imunitet koji nas u budućnosti može zaštiti od zaraznih bolesti, te sprječavamo moguće posljedice bolesti kao što su smrtnost i invalidnost. Kroz provedbu redovnog obaveznog Programa imunizacije nastojimo osigurati što veću pokrivenost protiv 10 zaraznih bolesti i osiguravamo najbolji i najsigurniji početak, kao i budućnost djece. Pouzdane i stručno utemeljene informacije o imunizaciji, zdravoj ishrani i ranom rastu i razvoju, roditeljima mogu dati samo stručne osobe kroz različite načine kvalitetne verbalne i neverbalne komunikacije. Stoga smo danas ovdje na raspolaganju roditeljima da im pružimo tačne i pouzdane informacije i pomognemo u donošenju jedine ispravne odluke – pravovremene zaštite svoje djece“, – izjavio je Prim. mr med sc Blaško dr Topalović.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koju implementira Fondacija INFOHOUSE kroz gradove Bosne i Hercegovine.

„U partnerstvu sa UNICEF-om i uz podršku USAID-a i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, danas smo organizovali najbolju zabavu u gradu za djecu i njihove roditelje i staratelje. Uz fenomenalnog Kiketa i mnoštvo igara, kvizova i nagrada, promovisali smo ono što smatramo da je danas jako važno, a to su zdravi načini života. Kako se dobro hraniti, šta djeca trebaju više jesti, a šta malo manje. Danas su roditeljima na usluzi bili doktori i doktorice kako bi im otklonili bilo kakvu sumnju o tome šta su procesi redovne imunizacije. Danas smo promovisali zdrav način života i brigu jedni o drugima.“ – izjavio je Zlatko Lagumdžija, Projekt koordinator, Fondacija INFOHOUSE.

Opšta imunizacija i kolektivni imunitet je presudan u borbi protiv uzročnika zaraznih bolesti koje predstavljaju prijetnju širom svijeta. Kolektivnim imunitetom štitimo onu najranjiviju populaciju, ugroženu kategoriju stanovništva. UNICEF BiH će ovim putem nastaviti da radi na jačanju zdravstvenog sistema za pružanje usluga roditeljima i djeci, a predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su još jednom pozvali roditelje da vjeruju zdravstvenom sistemu.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti