Aktuelne vijesti

Glas građana Tuzle: “Energetski smo siromašni”

Datum:

Udruženje građana Front slobode u proteklim mjesecima organiziralo je 9 zborova građana na kojima se razgovaralo o zagrijavanju domova i zagađenju zraka u Tuzli. Na zborovima je prisustvovalo više od 370 građana koji su s tematskim ekspertima, predstavnicima Centralnog grijanja, Gradske uprave i Termoelektrane Tuzla razgovarali o problemima zagrijavanja i zagađenja.

Na svakom zboru koji je Front slobode organizirao, javljalo se isto pitanje- energetsko siromaštvo. Za veliki  broj građana su cijene zagrijavanja previsoke i opterećavaju im kućne budžete, posebno ako žive u kućama i nisu priključeni na sistem centralnog grijanja. Građani su često isticali visoke cijene energenata poput uglja, drveta i posebno peleta koji je proteklih godina poskupio nekoliko puta. Također su isticali kako je energente sve teže i nabaviti te da na tržištu postoje nestašice uglja, drveta i peleta.

Posebno su se osjetili prevareni mnogi građani koji su putem gradskih i kantonalnih subvencija nabavili peći na palet, a danas se ne mogu zagrijati zbog previsokih cijena peleta što ih prisiljava da se vrate na ugalj ili da lože otpad. Građani su često isticali kako su ih vlasti poticale na nabavku peći na pelet, a danas kada je pelet posupio nekoliko puta vlasti ne čine ništa po tom pitanju.

Kao rješenje za probleme zagrijavanja građani su od nadležnih zatražili subvencije na pelet ili reguliranje cijena peleta. Također, kao jedan od načina za rješavanje problema zagrijavanja građani su zatražili i ubrzanje priključenja na mrežu gradskog centralnog grijanja te proširenje zona toplifikacije.

Očekujući nova proširenja mreže centralnog grijanja, građani su istakli i kako je priključenje na centralno grijanje preskupo za mnoge, posebno penzionere, te od nadležnih zatražili subvencije za priključak i projektovanje mreže tako da jedna podstanica pokrije više kuća, umjesto da svaka kuća ima svoju podstanicu.

Zborovi građana omogućili su građanima da direktno iznesu svoje probleme i prijedloge rješenja nadležnima. Isto tako, zborovi su ohrabrili građane da se samoorganiziraju i aktiviraju u borbi za svoja prava. Tako su mještani Plana pokrenuli akciju za proširenje zona toplifikacije i na njihovo

 

naselje te počeli s prikupljanjem potpisa koji bi obavezali Gradsko vijeće Tuzla na tematsku sjednicu o ovom pitanju.

Od oktobra 2023. godine Front slobode nastavlja s organizacijom zborova kako bi se i dalje čuo glas građana. Cilj je utvrditi probleme s kojima se građani suočavaju i pružiti mogućnost građanima da se organiziraju, aktiviraju i svoje probleme prenesu nadležnima te zatraže njihovo rješavanje.

tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti