Aktuelne vijesti

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Zakazana sjednica Skupštine TK, na dnevnom redu i Budžet za narednu godinu – .

Druga sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, bit ćeodržana...

Glavna nagrada XI Međunarodnog festivala umjetnosti minijature za djelo Nedžada Ibrišimovića

Datum:

U Bosanskom kulturnom centaru TK u Tuzli u petak je otvorena izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, u okviru koje je predstavljeno blizu 400 radova koji su djelo 120 autora iz 15 država, najvećim dijelom iz Evrope i regiona.

Najdugovječnija manifestacija ustanove BKC TK, po svom usmjerenju jedinstvena u ovom dijelu Evrope, nakon dvije decenije okupljanja umjetnika iz Bosne i Hercegovine i priređenih deset bijenalnih izložbi i zvanično je dobila međunarodni karakter.

Dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala je rad “Spomenik djeci Sarajeva” preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića. Rad je legat porodice Ibrišimović, a nagradu je primio Oro Ibrišimović, autorov sin.

Nagradu u kategoriji slikarstvo je dobio Miroslav Šetka (Bosna i Hercegovina, Zenica), dok je najbolji rad u kategoriji crtež onaj Katarine Galić (Bosna i Hercegovina, Široki Brijeg). U kategoriji grafika prvu nagradu je ponio Oleg Denisenko (Ukrajina, L’viv), a u kategoriji skulptura i instalacija najboljim je proglašen rad Adrijana Josipovića (Nizozemska, Den Hag). Nagrađenim autorima BKC TK će organizovati samostalne izložne u narednom periodu.

Radove 136 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 466 radova selektirala je komisija koju su činili Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko i Ilhana Latifović, akademska slikarica iz Tuzle. O dobitnicima nagrada je odlučivao Stručni žiri kojeg su činili Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

Izložba je postavljena u Velikoj sali BKC TK i posjetitelji će je moći pogledati do 20. novembra 2021. godine. Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.

Na ceremoniji otvaranja govorili su Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK, Maja Živanović, predsjednica Stručnog žirija i akademik Enver Mandžić jedan od utemeljitelja manifestacije, koji je ovogodišnju izložbu proglasio otvorenom.

Dio programa otvaranja izložbe bio je odličan duo Amra Musemić na violini i Ismar Suljić na gitari.

glavna nagrada xi međunarodnog festivala umjetnosti minijature za djelo nedžada ibrišimovića
Glavna nagrada XI Međunarodnog festivala umjetnosti minijature za djelo Nedžada Ibrišimovića

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti