back to top

Aktuelne vijesti

Godišnjica osnivanja jedinice “Živiničke ose” i Dan MZ Litve

Datum:

godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve

25.februar važan je datum za MZ Litve, tog dana 1992.godine, formirana je jedinica “Živiničke ose”, na isti dan obilježava se i Dan MZ Litve.

Prigodnim programom u subotu pored spomen obilježja obilježena su ova dva bitna događaja.

Brojne delegacije iz grada Živinice i TK došle su da odaju počast poginulim borcima Litava, “Živiničkim osama”, koje su branile BiH tamo gdje je bilo najpotrebnije.

U program su učešće uzeli najmlađi članovi MZ-e, djeca boraca koji su nosila zastave ratnih jedinica s prostora grada Živinice.

godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litvegodišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litvegodišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve

Kako to protokol i nalaže nakon intoniranja državne himne uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen obilježje palim borcima jedinice Živiničke ose i MZ-e Litve.

Cvijeće su položile porodice poginuli, predstavnici grada i GV Živinice, predstavnici Vlade TK i Skupštine TK, predstavnici boračkih udruženja grada Živinice, TK i Federacije BiH, predstavici OO SDA Živinice te  članovi Savjeta MZ Litve kao i  svi drugi koji su željeli da odaju počast onima koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve

Prisutnima su se obratili predstavnici MZ Litve Mirza Sakić, i Udruženja “Živiničke ose”, Mensur Kamberović i Mevludin Mahmutbegović, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević i predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić.

godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve

Bila je ovo prilika da se istakne važnost organizovanog otpora u vrijeme najtežih godina za našu zemlju, podsjete prisutni na sve one koji nisu stavljali znak pitanja da li će braniti svoj kućni prag, nego su išli i van našeg grada kako bi pomogli drugima da se odbrane od neprijatelja.

31.godina je prošla od formiranja simbola prkosa i otpora jedinice ARBiH protivdiverzantskog odreda “Živiničke ose”.

Kroz jedinicu je prošlo 755 boraca, na brojnim ratištima izveli su 251 borbeno dejstvo. U odbrani domovine dali su 48 šehida, 51 borac je teško ranjen a 100 njih lakše ranjeno.

Bili su na ratištima od Gradačca do Treskavice, od Teočaka do Sanskog Mosta uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije.
Mještani su itekako ponosni na činjenicu da je iz njihove mjesne zajednice potekla jedinica za koju se čulo širom BiH.

godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve godišnjica osnivanja jedinice “živiničke ose” i dan mz litve

Zato zajedno sa članovima jedinice na isti dan proslavljaju Dan MZ Litve, najmlađe MZ u Živinicama koja je ove godine proslaviIla 33 godišnjicu.

Ovom prilikom istaknuti su rezultati rada Savjeta MZ Litve u 2022.godini i planovi za ovu godinu.

Svečanost je završena dodjeljivanjem zahvalnica, priznanja i Zlatnog ordena „Živiničkih osa“ a proglašen je i počasni član“Živinčkih osa“.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti