Aktuelne vijesti

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

AVDO (MUHAMED) ZAMETICA

++AVDO (MUHAMED) ZAMETICA28 studenoga, 2022 INNA LILLAHI WE INNA ILEJHI...

Grad Tuzla obilježio Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u borbi protiv fašizma

Datum:

Obilježavanje Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u borbi protiv fašizma

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u utorak je na spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i 81. godišnjica od historijskog datuma, kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma.

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su mnogobrojni antifašisti, predstavnici Gradske uprave Tuzla, članovi boračkih organizacija, koji na ovaj način žele ukazati na značaj njegovanja antifašističkih tekovina, te poslati poruku da se fašizam nikada i nikome ne smije ponoviti.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je 27. juli jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji, te da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma i glavni je čuvar antifašizma u Bosni i Hercegovini. “To je jedan od najznačajnijih datuma ne samo u historiji BiH, nego i Zapadnog Balkana. Dan kada je u to doba nedovoljno organizovana grupa odlučila napasti najopasnijeg protivnika u svijetu, Hitlera. Taj ustanak ohrabrio je sve patriote. Dali smo velike žrtve i postigli najveće rezultate u toj bitci planete protiv fašizma. BiH postala je nosivi stub Zapadnog Balkana. Ovdje su se dogodile najvažnije pobjede antifašista, partizana nad fašistima i donesene su najvažnije političke odluke. U antifašističkoj borbi BiH je ponovo rođena˝, izjavio je Imamović.

Prema njegovim riječima, i danas je važno da njegujemo tradiciju antifašizma, jer je to uslov da BiH ostane stabilna. ˝Pogledajte spomenike posvećene antifašizmu u kakvom su stanju širom BiH. Mi smo ponosni što su u Tuzli u ovakvom stanju. Mi nikada u Tuzli nismo prestali njegovati tradiciju antifašizma. Prije svega moramo se držati naših antifašističkih korjena. Mora se više u BiH njegovati spomenička, manifestaciona kultura, više raditi u programu obrazovanja. U BiH da je dovoljno razvijen antifašizam, mi sad ne bi smo imali ovakvu nestabilnost i krizu. Kada antifašisti šute, to je prilika da fašisti govore, a kada fašisti govore onda se deševa najveća tragedija i sramota ljudskog roda˝, istakao je gradonačelnik Tuzle.

˝Novi fašizam se sve više pojavljuje bez rukavica, sve nam više prijeti i sve jasnije traži od antifašista da iz faze defanzive pređu u ofanzivu. Nužno je jasno i glasno suprostavljanje svima koji pokušavaju da rasture ovu zemlju i kojima smeta njen antifašistički temelj iz 1943. godine˝, kazao je predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić. (TIP.ba)

Video: RTV7

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti