Aktuelne vijesti

Grad Tuzla ovoj godini planira izdvojit oko 150 hiljada KM za poljoprivredu – .

Datum:

Oko 500 poljoprivrednih proizvođača do polovine novembra prošle godine prijavilo je Plan proizvodnje na području Tuzle. Tako je bilo i prethodnih godina a u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata upisano je 1.650 poljoprivrednika. Za poljoprivredne proizvođače je obaveza da do 31. marta prijave stvarnu proizvodnju za 2023. godinu.

”Od 1.1. do 31.3. kreće ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata i poljoprivredni proizvođači trebaju doći u Službu i da popune te obrasce kako bi prijavili proizvodnju, jer na osnovu te proizvodnje samo mogu i ostvariti pravo na novčanu podršku” ističe Nevres Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla

Podrška poljoprivrednicima s lokalnog nivoa u 2022. godini bila je 120 hiljada KM, dok je u ovoj godini planirano povećanje, pa je u Budžetu za primarnu poljoprivrednu proizvodnju predviđeno oko 150 hiljada.

”Nama je cilj, obzirom na situaciju kakva je ne samo kod nas, već i u svijetu, da zadržimo postojeću proizvodnju. Iz cifri koje smo vidjeli kroz izvještaje, broj poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili novčane podrške je povećan što je za nas satisfakcija i znak da smo odradili dobar posao”- kaže Nevres Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla

Na području Tuzle, poljoprivrednici obrađuju oko 1.000 hektara površine. Prethodnih godina, najviše površina bilo je zasijano kukuruzom, pšenicom, ječmom i zobi, a određene površine su pod voćem, ističe Kamberović. U narednom periodu je u planu čišćenje određenog dijela nepoljoprivrednog zemljišta, promjena namjene, da bi Grad to zemljište mogao dati u zakup poljoprivrednicima.

”Mi faktički više na području grada Tuzla nemamo ni metra kvadratnog zemljišta u državnom vlasništvu koje se može izdati, sve je pod zakupom. Budući da su potrebe poljoprivrednih proizvođača za državnim poljoprivrednim zemljištem i dalje velike, mi smo pripremili jedan projekat’.Čišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, tako da ćemo taj projekat kandidovati prema Kantonalnom ministarstvu, on će biti u vrijednosti negdje oko 150 hiljada KM i gdje planiramo još oko 15 hektara zemljišta privesti kulturi odnosno očistiti od visokog i niskog raslinja” dodaje  Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla.

Obzirom da su cijene repromaterijala u prošloj godini bile više i do 200 posto, u Gradskoj upravi Tuzla se nadaju da će poljoprivrednici dobiti podršku kao i 2022. godine, kada su refundirani troškovi za gorivo i drugi materijal. Gradska uprava će ponovo ove godine sufinansirati nabavku plastenika za proizvođače, najavljuje Kamberović.

 

Tuzlainfo/RTV Slon


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti