back to top

Aktuelne vijesti

Grad Tuzla podržava otvaranje pristupnih pregovora za ulazak BiH u EU

Datum:

U skladu s odlukom Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora, gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, uputio je poruku svim građankama i građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine.

“Otvaranje pristupnih pregovora predstavlja ključni korak na evropskom putu Bosne i Hercegovine, ka ostvarenju našeg zajedničkog cilja i potvrda naše posvećenosti evropskim vrijednostima i idealima.  Ovom odlukom, Evropska unija pokazuje svoju posvećenost podsticanju procesa reformi i pozitivnih promjena. Ova prilika za našu zemlju je od izuzetne važnosti i potvrđuje našu integraciju u evropske tokove.

Sada je na svim nosiocima vlasti u Bosni i Hercegovini da preduzmu odlučne korake ka punopravnom članstvu. To uključuje intenzivnu borbu protiv kriminala i korupcije, reformu pravosuđa, zaštitu osnovnih ljudskih prava, poboljšanje administracije, obrazovanja, zdravstva i stvaranje povoljnog okruženja za investitore. Sve ove reforme su neophodne, ne samo zbog evropskih integracija, već prije svega zbog dobrobiti naših građana, posebno mladih, kako bismo im omogućili uslove za život i rad kakve uživaju mladi u zemljama članicama EU”.

Kao znak podrške otvaranja pristupnih pregovora, danas je ispred zgrade Gradske uprave Tuzle simbolično podignuta zastava Evropske unije.

Grad Tuzla

enovosti.ba

Najnovije vijesti