back to top

Aktuelne vijesti

Grad Tuzla povećava izdvajanja za rad Narodne kuhinje „Imaret“ | .

Datum:

Na poziv direktorice Mensure Husanović, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić danas je posjetio prostorije Narodne kuhinje „Imaret“.

„Bez podrške Grada, ne samo finansijske nego i dodjelom prostora u kojima se nalazi narodna kuhinja, mi ne bi mogli da funkcionišemo na ovaj način i u ovom kapacitetu. Gradska uprava uvijek je imala razumijevanja za najugroženije kategorije stanovništva i to čini kontinuirano već 23 godine. Sve veći broj korisnika dovoljan je pokazatelj da su naši korisnici zadovoljni i da im ovo puno znači jer za 70% korisnika ovo je jedini obrok“, – istakla je direktorica Husanović.

„Zbog sve teže ekonomske situacije i posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, Budžet Grada Tuzle u velikoj mjeri sadrži socijalnu komponentu. Za rad Narodne kuhinje „Imaret“ Tuzla, u Budžetu za tekuću godinu, planirano je izdvajanje sredstava u iznosu od 260.000KM, što je u odnosu na 2019. povećanje za 50.000KM. Izdvajanja Grada Tuzla za socijalnu i zdravstvenu zaštitu u 2022. godini, putem nadležne Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, iznosila su 1.426.832,01 KM. Radi se o dvostruko većem iznosu u odnosu na izdvajanja tokom 2019. godine, kada je za ove namjene izdvojeno 716.660,70 KM. To je pokazatelj brige za socijalno ugrožene kategorije“, – naveo je dr.sc. Lugavić tokom razgovora, te zahvalio uposlenicima na svemu što rade za građanke i građane Tuzle.

Narodna kuhinja priprema preko 1.500 obroka dnevno i distribuira ih na jedanaest punktova, u Express restoranu i mjesnim zajednicama Tušanj, Kiseljak, Solina, Mosnik, Crvene njive, Kreka, Centar, Dragunja, Solana i Mihatovići. Ukupno 245 obroka na području Tuzle dostavlja se na kućni prag osobama starijim od 65 godina.

(Grad Tuzla/.)


rtv7.ba

Najnovije vijesti