back to top

Aktuelne vijesti

Grad Živinice i UNDP zajednički pomažu građanima pri ugradnji solarni panela |

Datum:

Korištenje potencijala fotonaponskih elektrana, odnosno solarne energije, tema je sastanka kojeg je sa predstavnicima UNDP-a održao Began Muhić, v. d. gradonačelnik Živinica. Razgovarano je o mogućnostima ugradnje solarnih panela za građane, za što je u Budžetu grada Živinice za ovu godinu već izdvojeno 100 hiljada KM.

Živinice postaju lider u prozvodnji solarne energije. To potvrđuje činjenica da će Elektroprivreda BiH na ovom prostoru graditi osam solarnih elektrana i uložiti okvirno 85 miliona KM. No, osim elektrana i građani Živinica dobijaju šansu da proizvode energiju. Dio troškova pri ugradnji solarnih panela, snosit će i Grad Živnice.

  • Mi smo svoju viziju ozvaničili kroz ciljeve i politike i plan u Budžetu za 2023., gdje smo predvidjeli 100.000 KM kao učešće Grada Živnice u implementaciji ovog važnog projekta – kaže Began Muhić, v. d. gradonačelnika Živinica.

Oko petine bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine se trenutno troši na energiju, u poređenju s manje od pet posto u zemljama EU. Zbog toga je ugradnja solarnih panela i uopće priča o obnovljivim izvorima energije, postala je jedna od glavnih tema, posebno u zadnjih nekoliko godina. A kakve su procjene ušteda koje bi građani mogli imati od ugradnje solarnih panela?

  • Ono što očekujemo jeste da ćemo imati uštede koje su u prosjeku mjesečnog računa građana, gdje će građanin ono što mu je bilo teret od 400 do 500 KM mjesečno anulirati – napominje Hamdija Mujezin, UNDP BiH.

A zakonski okvir za postavljanje solarnih panela na građevinske objekte, već postoji na TK. Podsjećamo, Vlada TK krajem prošle godine Izmjenama Zakona o prostornom uređenju i građenju olakšala je ovaj preces te za postavljanje solarnih panela ne trebaju urbanističke dozvole.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti