Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Grad Živinice nastavlja podršku projekta zdravog i aktivnog starenja na području Grada Živinice

Datum:

Grad Živinice nastavlja podršku projekta zdravog i aktivnog starenja na području Grada Živinice

Vršilac dužnosti gradonačelnika Began Muhić sa svojim saradnicima održao je danas sastanak sa predstavnicima Švicarskog crvenog križa BiH i Crvenog križa Grada Živinice.

Grad Živinice već šest godina sarađuje sa Švicarskim crvenim križom i Crvenim križom Grada Živinice na implementaciji projekta zdravog i aktivnog starenja kroz program “Njega i starenje” što će se nastaviti i u narednom periodu kroz jačanje finansijskog učešća Grada Živinice u ovom programu u cilju poboljšanja životnih uvjeta osoba treće životne dobi sa akcentom na osobe u stanju socijalnog rizika i potrebe.

Shodno činjenici da je Grad Živinice jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja je prošle godine usvojila Strategiju za osobe treće životne dobi za period 2022.-2027. godina razgovarano je i o aplikaciji Grada Živinice prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u cilju dobijanja age friendly certifikata čime će Grad Živinice biti jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini sa statusom age friendy grada.

Prema riječima v.d.gradonačelnika Begana Muhića nakon što kabinet gradonačelnika uputi zahtjev Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za dobijanje certifikata age friendly grada koji u regionu dakle u neposrednoj blizini ima samo Grad Ljubljana stvorit će se dobre pretpostavke i mogućnosti da Grad Živinice može aplicirati na razne projekte preko Svjetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih srodnih organizacija za realizaciju projekata i podrške osobama treće životne dobi što će poboljšati uslove života i pružiti nephodnu pomoć starijim osobama što je najvažnija intencija Gradske uprave.

”Grad Živinice u svojim strateškim ciljevima i politikama želi da obuhvati svu populaciju na području Grada Živinice. U ovom slučaju se radi o iznemoglim i starim osobama koje su u socijalnoj ovisnosti gdje Grad Živinice želi da uloži maksimalne napore da olakšamo potrebe osobama treće životne dobi. Nakon usvajanja Strategije na Gradskom vijeću, mi smo u Bužetu za 2023.godinu izdvojili 70.000 KM koji su usmjereni u participiranju troškova pružanja pomoći jednom stručnom medicinskom timu Crvenog križa Grada Živinice koji broji pet članova koji su svakodnevno cijelo radno vrijeme na terenu i pružaju usluge našim građanima. Po trenutnom obimu mi imamo trenutno osamdeset lica kojima se pruža takva vrsta pomoći, ovo je prilika da pozovem sve osobe koje se nalaze u toj potrebi, da pozovem i komšije koje znaju da postoje takve osobe, a da iz bilo kojih razloga nisu se prijavili i nisu se odazvali našem pozivu, da se prijave i da Grad Živinice preko našeg Crvenog križa olakša njihovu treću životnu dob i pomogne u svakodnevnom životu. Ova intencija izdvajanja sredstava će biti nastavljena, planiramo po usvojenim dokumentima u 2024.godini uvećati i do 117.000 KM sredstava i svakako nastavit ćemo tim trendom. Želja mi je da svakom građaninu u Živinicama koji je u takvoj socijalnoj potrebi da iznađemo načina da pomognemo tim licima i da im budemo na usluzi i olakšamo njihov život u trećoj životnoj dobi. “ rekao je v.d. Gradonačelnika Began Muhić

Prema riječima Amele Fočić koordinatorice programa zdravog aktivnog starenja  Švicarski Crveni križ BiH izražava podršku i dalje Gradu Živinice kroz načine da će pomoći gradskoj upravi da aplicira za status age friendly grada, grada prijateljski naklonjenog osobama treće životne dobi  prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao i na pomoći implementacije projekata definisanih usvojenom Strategijom za osobe treće životne dobi Grada Živinice.

(Ipeuzeto sa stranice Grada Živinice)

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti