Aktuelne vijesti

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Ljeto u Tuzlanskom kantonu mora se iskusiti jer ljepota...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Cinestar Tuzla

CineStar Tuzla nalazi se u Bingo City Centru i...

Gradonačelnik Imamović ugostio Ambasadoricu Francuske u BiH (VIDEO)

Datum:

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić upriličili su u utorak prijem za Ambasadoricu Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnike. Na sastanku se razgovaralo o dugogodišnjoj, prijateljskoj saradnji Francuske i Tuzle, povezivanju Tuzle sa gradovima u Francuskoj, u kontekstu kulturne i ekonomske saradnje, te o promociji i učenju francuskog jezika u školama u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

˝Velika mi je čast danas, zajedno sa predsjedavajućom Gradskog vijeća, ugostiti ambasadoricu prijateljske Republike Francuske. Proveli smo ugodan razgovor o našoj dosadašnjoj saradnji, o bratskom gradu Saint Denis u Parizu, kao i o mogućnostima povezivanja sa drugim gradovima.  Zatim,  razgovarali smo o nastojanju da imamo više škola u kojima se uči francuski jezik. Fokusirali smo se na kulturnu i ekonomsku saradnju, a važno je da ona ide iz temelja, od škola pa nadalje. Kada smo govorili o ekonomskoj saradnji spomenuli smo i nove tehnologije, turizam, proizvodnju  i druge oblasti u razvoju privrede˝, izjavio je Imamović.

Nj. E. Christine Toudic zahvalila se gradonačelniku na dočeku, te dodala: „Ja imam jednu veliku bitku koju vodim ovdje u Bosni i Hercegovini, a to je da se francuski jezik vrati na ono mjesto koje zaslužuje. Kada se vrati mjesto francuskom jeziku, na taj način se privlače i francuska preduzeća i favorizuje se saradnja sa njima. Kao što je i sam gradonačelnik rekao, identifikovali smo područja na kojima je već rađeno, ali isto tako i da postoji puno oblasti na kojima se može i dalje raditi, jer će saradnja još više ojačati prijateljske veze koje povezuju Francusku i Tuzlu. Kao što je već rečeno, potruditi ćemo se da uvedemo francuski jezik u škole. Isto tako, identificirali smo i neka druga područja, kao što je digitalno područje. Zaista mislim da kultura i ekonomija mogu ići zajedno i vjerujem u uspješnu zajedničku saradnju u budućnosti.“

Sastanku su, pored ambadsadorice Toudic, prisustvovali Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade  i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju.

Izvor: TiP.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti