back to top

Aktuelne vijesti

Gradonačelnik Muhić održao sastanak sa predstavnicima ISS-a Živinice

Datum:

gradonačelnik muhić održao sastanak sa predstavnicima iss-a živinice

Gradonačelnik Živinica u svom kabinetu ugostio je predstavnike Službe za zaštitu spašavanja na vodi i pod vodom .

Ovom prilikom razgovarano je o potrebi postojanja ovakve Službe u gradu , kao i o materijalno tehničkoj opremi koja je neophodna kako bi pripadnici Službe u potrebnim situacijama bili spremni odgovoriti i najtežim zadacima .

Ovo  prilikom iz gradske uprave je poručeno da podrška neće izostati, i da će u narednom periodu krenuti realizaciju zahtjeva koji su ranije dostavljeni iz Službe za zaštitu spašavanja na vodi i pod vodom.

Intereventna Služba za zaštitu spašavanja na vodi i pod vodom na području Živinica osnovana je 2021.godine.

Za dvije godine postojanja , članovi ove Službe , prije svega prošli su edukacije koje su neophodne kako bi bili spremni u bilo kojoj situaciji pomoći unesrećenoj osobi.

Zatim su izvršili nabavku jednog dijela opreme, među kojima su i čamci.

Pored navedenog članovi ISS-a do sada su učestvovali u različitim akcijama spašavanja ne samo na području grada već i širom BiH.

Da u potpunosti opravdavaju svoju misiju postojanja , kazao je i gradonačelnik Živinica Began Muhić tokom ovog sastanka, koji je istakao  da je ponosan što Živinice imaju jednu ovakvu Službu te da će grad Živinica u narednom periodu nastojati pomoći u kupovini neophodne opreme za članove ove Službe.

Šef CZ grada Živinice   i pomoćnik gradonačelnika Enver Jukić  , također je prisustvovao navedenom sastanku te iskazao nadu da će u narednom periodu saradnja između Službe na čijem je on čelu i ISS-a biti bolja, i da će pokazati sinergiju,  u stvaranju bolji uslova za rad , ali prije svega obezbjeđivanju pomoći stanovništvu u ugroženim trenucima.

Iz Službe za spašavanje su iskazali svoje zadovoljstvo predstavnicima gradske uprave na ukazanom povjerenju za postojanje ove Službe.

Pored opreme, ono što još priritetno nedostaje ovoj Službi jeste vozilo, koje bi omogućilo transport osoba i opreme do odredišta u hitnim situacijama.

Podsjećamo sredstva za kupovinu istog u iznosu od 10 hiljada KM, bila su obezbjeđena budžetom u prošloj godini, nakon čega je raspisan i tender koji je bio bezuspješan.

Ovom prilikom izrazili su nadu da će pomenuta sredstva biti uvećana,  te da će realizacija započete aktivnosti konačno biti i realizirana.

Dijana Svrakić

 

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti