back to top

Aktuelne vijesti

Gradonačelnik Tuzle prisustvovao radovima na obnovi mostova Kipovi i Plavi most

Datum:

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, posjetio je radove na sanaciji mostova Kipovi i Plavi most, koje izvodi Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Ovi projekti se realizuju shodno povoljnim vremenskim prilikama i predstavljaju značajne infrastrukturne zahvate.

Most Kipovi, sa četiri kipa titana sa kandelabrima, jedan je od simbola Tuzle i umjetničko djelo kipara Franje Ledera iz 1936. godine. Sanacija ima za cilj očuvanje kulturnog naslijeđa i unapređenje infrastrukture, te je gradonačelnik Lugavić tokom obilaska istakao značaj mosta Kipovi, kao kultnog mjesta gradskih stanovnika, rekavši: ”Most je konstruirao i vodio gradnju naš kipar Franjo Leder, po ideji tadašnjeg gradonačelnika Muradbega Zaimovića, koji se želio nešto prepoznatljivo i upečatljivo u Tuzli. I uspjeli su. Želimo ovom rekonstrukcijom vratiti stari sjaj mostu Kipovi i omogućiti građanima da uživaju u lijepom ambijentu na sredini mosta gdje ćemo postaviti klupe za odmor, razgovor i druženje, te zasaditi drveće stvarajući ugodno okruženje.”

Vrijednost radova za most Kipovi iznosi oko 150 hiljada KM. Sanacija obuhvata pješački dio mosta, rukohvate, ogradu mosta, armirano-betonske postamente kipova, izradu hidroizolacije mosta i vertikalnog dijela ograde.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti