back to top

Aktuelne vijesti

Gradonačelnik Živinica dr. Began Muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u Briselu

Datum:

gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu

 

gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu gradonačelnik živinica dr. began muhić učestvovao na dvodnevnoj konferenciji u briselu

Gradonačelnik Živinica doktor Began Muhić uzeo je učešće na dvodnevoj konferenciji koja se održava u Briselu, u organizaciji Sekretarijata Inicijative za regije uglja na Zapadnom Balkanu i Ukrajini pri Europskoj komisiji.

Godišnja konferencija Sekretarijata Inicijative bazirala se na nekoliko sesija koje su direktno povezane sa procesima koji se trenutno odvijaju u Gradu Živinice.

Među najvažnijima je druga faza projekta razmjene koji će se bazirati na implementaciji konkretnih projekata, kao i načina finansiranja projekata iz oblasti pravedne i energetske tranzicije iz fondova EU.

Ovom prilikom, gradonačelnik Muhić održao je i drugi sastanak sa Sanjeevom Kumarom, predsjedavajućim Europskog vijeća za geotermalne izvore energije, a u cilju iznalaženja adekvatnog rješenja za toplifikaciju Grada Živinice koji će se bazirati na obnovljim izvorima energije – geotermalu, koji bi se mogao finansirati upravo iz EU fondova, čime bi historijski riješili problem toplifikacije ali i aero zagadjenja u Živinicama.

Na sastanku je prvi čovjek Živinica dogovorio konkretne korake koji obuhvataju izradu studije odnosno mapiranje geotermalnih potencijala na području Grada Živinice.

Također, dr. Muhić održao je sastanak i sa Frankom Neumannom iz Instituta za energiju, okoliš i inovacije iz Njemačke sa kojim je razgovarao o pravednoj tranziciji, ali i uspostavi Data centara na područjima napuštenih rudnih jamskih područja, pri čemu bi se iskoristio degradirani i napušteni prostor u svrhu razvoja inovativnih tehnologija.

Jasminko Razić

Prethodni članakŽIVINIČKI MOZAIK 28.11.2023.

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti