Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

GV Tuzla donosi Odluku kojom se reguliše javni linijski prijevoza putnika –

Datum:

Gradsko vijeće Tuzla na svojoj sjednici koja će biti održana 31. maja 2023. godine, razmatrat će  Prijedlog Odluke o uslovima i načinu organizovanja komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika na području grada Tuzle.

Prijedlog Odluke sadrži 37 članova koji će se naći pred vijećnicima a koji će u narednom periodu biti regulisano organizovanje, obavljanje i uslovi komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika sa uslovima koje treba da ispunjava prijevoznik, te kriterijima za odabir prijevoznika.

Također Odlukom će biti definisana i opremljenost terminala, način i uslovi korištenja stajališta, korištenje i održavanje infrastrukture i objekata, te jedinstveni tarifni sistem u komunalnom javnom linijskom prijevozu putnika.

Mnogo je novina u Odluci koja reguliše gradski linijski prijevoz putnika, a među njima i ona koja se odnosi na Kontinuitet komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika, kojom u slučaju prekida obavljanja većeg broja linija ili na većem području, Grad može angažovati drugog prijevoznika kako bi se osigurala komunalna funkcija komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika.

U obrazloženju razloga donošenja ove Odluke, ističe se potreba obezbjeđenja obavljanja komunalne djelatnosti komunalnog javnog linijskog prijevoza na području grada Tuzle, na način propisan odredbama Zakona, odnosno u potrebi regulisanja uslova i načina organizovanja obavljanja komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika na području grada Tuzle u skladu sa Zakonom propisanom obavezom.

Kranji cilj predložene Odluke je stvaranje uslova za kvalitetniji život građana, odnosno normalno funkcionisanje života i rada ljudi na području grada Tuzle putem obezbjeđenja kvalitetne i funkcionalne organizacije i obavljanja komunalnog javnog linijskog prijevoza kao komunalne djelatnosti od iznimnog značaja za grad, građane i posjetioce grada.

Naime, u prilog navedenom govori i niz usvojenih zaključaka Kolegija Gradskog vijeća Grada Tuzla, a kojima se traži hitno poduzimanje svih raspoloživih mjera i aktivnosti sa ciljem rješavanja problematike organizacije i obavljanja komunalne djelatnosti komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika na području grada Tuzle.

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica provela je javnu raspravu uz poziv građanima da dostave uz obrazloženje svoje prijedloge, primjedbe i/ili sugestije na nacrt Odluke o uslovima i načinu organizovanja komunalnog javnog linijskog prijevoza putnika na području grada Tuzle. U pomenutom roku, Službi su dostavljena ukupno četiri podneska, u kojima su sadržani prijedlozi izmjena i/ili dopuna nacrta Odluke sa komentarima, primjedbama i sugestijama na nacrt Odluke.

Primjedbe su stigle od MZ Mosnik, MZ Brčanska Malta, građanina Mirze Šehanovića, te primjedbe date na sjednici Gradskog vijeća održane u januaru ove godine.

Podsjećamo, javni prijevoz putnika na području grada Tuzle obavlja preduzeće u privatnom vlasništu “Gradski i prigradski saobraćaj” Tuzla./Tuzlainfo, A.V./

 


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti