back to top

Aktuelne vijesti

Bogata historija fudbalskog kluba Sloboda

Datum:

Klub iz Tuzle predstavlja jedan od najstarijih klubova bh. fudbala i kao takva smatra se jednim od sinonima kako Premijer lige BiH tako i generalno fudbala u regionu, piše fudbalski portal korner.ba

Ako ste ljubitelj nogometa i želite da gledate uživo prenose na internetu posjetite korner.ba

Bogata historija fudbalskog kluba Sloboda

Klub je osnovan 30.11. 1919. godine kao dio radničko sportskog udruženja Gorki na incijativu Mitra Trifunovića Uče. Klub je dobio naziv po Ruskom pjesniku Gorky. Zbog uticaja komunističke partije Jugoslavije i cijele situacije izazvane Oktobarskom revolucijom 1917. godine i činjenice da su mnogi simpatizirali komunizam u Tuzli, Sloboda se paralelno sa komunizmom razvija na našim prostorima.

Dakle pod nazivom Gorki klub je igrao na dva terena, prvi je bio Komunističko igralište između dvije srednje škole u Tuzli, a drugo je bilo blizu osnovne škole Braća Ribar. Neki od prvih igrača bili su: Mirko Veseli, Peri Mot, Santo Altarac, Dragoslav Stakić, Ahmed Madžić i drugi, dok je prvi trener bio Brato Gamberger. U samom početku Gorki je sve svoje igrao protiv lokalnih Tuzlanskih klubova.

bogata historija fudbalskog kluba sloboda
FK Sloboda Tuzla

Zlatni period

Početak Slobode je bio dosta turbulentan, sve do 1958. Godine sloboda je igrala polu profesionalno. Međutim sa ulaskom u Drugu Jugoslovnesku ligu stvari postaju ozbiljene.

Dugo godina i mukotrnog rada je klub uložio kako bi kreirao sebi platformu da se plasira u elitni rang Jugoslovneskog fudbala, te bi im uvijek Prva liga promakla. Međutim sa sjajnim rezultatima u sezoni 1968/69 Sloboda se plasira u Prvu Jugoslovnsku ligu u kojoj je ostala naredne 22 sezone što pokazuje konstantnost i stav da se nikada ne treba predati.

U 1977. godini došao je najveći uspjeh, zbog kvalitetnih nastupa u ligi uspjeli su se kvalifikovati za UEFA kup, međutim u prvoj rundi izvukli su Las Palmas. Španski predstavnik slavio je u prvom meču rezultatom 5:0. Meč na Tušnju završen je pobjedom Slobode od 4:3.

bogata historija fudbalskog kluba sloboda
FK Sloboda Tuzla

Period poslije rata

Sa raspadom Jugoslavije mnogi klubovi iz BiH napuštaju Prvu Jugoslovensku ligu, te je Sloboda bila jedan među njima. Utakmice prestaju par godina, te se Sloboda vraća u akciju sa početkom 1995. godine. sa osnivanjem Bosanske Prve lige.

Ovaj period Sloboda je bila sigurna na sredini tabele, te je sve do raspada lige zadržala sigurno svoje mjesto u tadašnjem vrhu fudbalske ljestvice. Sa 2000. godinom Sloboda počinje da se takmiči u Premijer ligi BiH.

Tačni i precizni rezultati uživo nalaze se na nogometnom portalu korner.ba

Za to vrijeme u dres Slobode su nosili Mirsad Dedić, Muhamed Kojić, Vedin Musić, Nusret Muslimović, Nedžad Bajrić, Omer Joldić, Sakib Malkočević, Enes Mešanović, Samir Kuduzović, Alen Mešanović, Adnan Osmanhodžić, Tarik Okanović, Darko Vojovidić, Adnan Osmanhodžić i drugi…

Dešavanja u novijoj historiji FK Slobode pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti