Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Hoće li Centar za autizam u Tuzli uskoro otvoriti svoja vrata? –

Datum:

Izgleda da će borbi roditelja i djece sa autizmom uskoro doći kraj i da će na kraju izaći kao pobjednici. Ako se može suditi po obećanjima nadležnih, uskoro bi trebali dobiti prostor za rehabilitaciju, jedini takve vrste u Bosni i Hercegovini. Puštanjem plavih balona u zrak koji simboliziraju podršku, jučer tačno u podne, u Tuzli je obilježen 2. april – Svjetski dan osoba s autizmom.

Već je šesnaesta godina kako traje borba roditelja osoba sa autizmom da bi konačno dobili prostor i ustanovu u kojoj će imati adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i društvenu zaštitu. Sličan centar ovakve vrste u Bosni i Hercegovini ne postoji, isto kao ni registar osoba s autizmom. Roditelji ovih osoba najbolje znaju kroz šta prolaze i koliki je značaj otvaranja ovog centra.

To je pravi pakao, govori Senada Sadiković, majka osobe s autizmom: “To samo može vidjeti onaj ko je u tome – ne može te nikada razumjeti osoba koja nije to doživjela“.

“Ja sam se nadao ozdravljenju na početku, jer nisam bio upućen. Međutim, kako idu godine, sve je teže sa njim. Sad već lomi stvari po kući“, priča Mitar Stojanović, otac osobe s autizmom.

Kompletna procedura, donošenje zakonskih i podzakonskih akata, kao i pravilnika o radu u proteklom period je bila otežana i dugotrajna. No, ostalo je još nekoliko koraka do konačnog otvaranja centra.

“To je nabavka još jednog dijela opreme, prijem zaposlenika, raspisivanje konkursa za njihov prijem i, u konačnici, edukacija tog kadra, a onda idemo ka prijemu prvih korisnika“, objašnjava Emina Altumbabić, direktorica Centra za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Fadil Alić (SDA) istakao je kako će, kroz kapitalna ulaganja, dodatno osnažiti ovaj centar nabavkom opreme te da ga, što je moguće ranije, stave krajnjim korisnicima na raspolaganje.

Završni korak ka tome je napravljen i procedura donošenja odobrenja za zapošljavanja bi trebala biti okončana na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona u utorak. Tako bi naša zemlja u konačnici dobila ustanovu za rehabilitaciju osoba s autizmom predškolskog i školskog uzrasta, adolescenata ali i onih u poodmakloj životnoj dobi, piše BHRT.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti