Aktuelne vijesti

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Odobreno 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK – .

<!{min-width:100%!important;width:100%!important}]]> Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost...

Hoće li onkološki pacijenti iz TK uskoro dočekati novi aparat za radioterapiju? –

Datum:

Više od stotinu onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog kantona trenutno u UKC-u Tuzla ne može dobiti terapiju zračenja jer je glavni aparat za radioterapiju u kvaru i to skoro mjesec dana. Osim toga, onkološki pacijenti trenutno ne mogu doći ni do drugih aparata za terapiju, jer je kantonalno Tužilaštvo zapečatilo jedinice gdje se oni nalaze. Također, u sve su upućene i državne istražne agencije.

 

„Jedanaest inspektora SIPA-e već 15 dana češlja sve u UKC-u, ali mislim da je pik na nešto sasvim drugo. Ja ću vas zamoliti da nekad prođete taj ciklus i da vidite u tom periodu kad mašine nisu aktivne, sad ne možete, jer su odlukom Tužilaštva zapečaćene i jedna i druga jedinica. Ja se bojim da neće praktično biti moguće osposobiti linak 2 da bismo krenuli pružanje radioterapija bez obzira koja sredstva imali jer smo dobili jednu takvu naredbu koju ja moram da poštujem“ , kazao je u izjavi za RTV Slon, prof. dr. Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

 

Zbog toga su svi onkološki pacijenti iz najmnogoljudnijeg kantona primorani na terapije ići u Mostar, Sarajevo i Zenicu. Iako ih je oko stotinu, trenutno je njih 40 prioritetnih, raspoređeno na terapijama u ovim gradovima.

 

„Mi na osnovu nekih medicinskih, stručnih analiza, recimo imamo pacijenticu koja je operisala karcinom dojke, ona recimo može čekati dva mjeseca za terapiju. S druge strane imamo pacijenta sa kolorektalnim karcinomom, on ne može čekat, mora odmah kako bi što prije završio da bi mogao na hiruršku intervenciju. Neki će boraviti u bolnici, neki imaju privatan smještaj, neki će putovati, pacijenti to rade po želji odnosno prema mogućnostima centara gdje ih uputimo“, rekao je prim. doc. dr. Hasan Osmić, šef Odjeljenja za radiologiju UKC-a Tuzla.

Iako je, ubrzo, nakon obustave radioterapije, Vlada TK doznačila sedam miliona KM, a UKC bi mogao obezbijediti potrebnih još 2,5 miliona, aparat opet ne bi mogao biti tako brzo nabavljen.

 

„Da bi se to sve kupilo vi nemate te mašine gotove, one se naruče, pa se rade. Mi imamo od nekih dobavljača obećanje da će to biti unutar 120 dana, međutim, tu treba provesti i neke građevinske radove unutar prostora, demontažu starog aparata, montažu novog aparata“, kazao je prof. dr. Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Iz UKC-a su potvrdili da će u narednih nekoliko dana krenuti u proces pripreme dokumentacije za proces javne nabavke, pozvali su i sve nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema, jer bi on mogao dosegnuti mnogo veće razmjere, s obzirom da godišnje, samo u Tuzlanskom kantonu, od neke vrste karcinoma oboli oko 1600 osoba.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti