Aktuelne vijesti

Hoće li Tuzlanski kanton omogućiti i dalje pravo na dječiji dodatak?

Datum:

Grupa udruženja roditelja osoba sa invaliditetom iz Tuzlanskog kantona uputila je danas zvaničan zahtjev resornom kantonalnom ministarstvu i Vladi, za izmjene zakonske regulative koja se tiče dječijeg dodatka.

hoće li tuzlanski kanton omogućiti i dalje pravo na dječiji dodatak?

Izmjenama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH ukinuto je pravo na dječiji dodatak onima koji su punoljetni ili čije porodice imaju mjesečna primanja viša od 217 KM. U Tuzlanskom kantonu je, kako tvrde u Udruženju ”Imam pravo”, većina takvih slučajeva. Sada traže, da Vlada i resorno ministarstvo pronađu rješenje, odnosno omoguće dječiji dodatak, a da se na taj način izvrši i usklađivanje s novim federalnim propisima.

”Naši zahtjevi su da se zakonski, a izmjenama kantonalnog Zakona o socijalnoj zaštiti uvede da pravo na dječiji dodatak i prevoz imaju sva djeca kod kojih je invaliditet nastupio do 15. godine života koja ne mogu da samostalno žive i rade bez obzira na imovinski cenzus, na visinu prihoda i godine života”, navodi Vahidin Nurikić, predsjednik Udruženja ”Imam pravo”.

Nakon današnjeg sastanka s resornim ministrom i savjetnikom premijera, očekuju pozitivan odgovor. Rok koji su zajednički definisali za odgovor je petak.

”Mi smo uvidjeli volju ministra da se ovo riješi. Pravnici nešto tumače ovaj zakon, pitaju zašto mi nismo djelovali na federalnom nivou. Međutim, nas federalni zakon uopće ne ograničava. U članu 10 stav 3 tog zakona se navodi da svi kantoni mogu da uvedu bilo koja prava koja oni žele”, ističe Nurikić.

Predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić navela je da neće biti lako ni Vladi, te navodi da je bilo više komunikacije i saradnje između ministarstava i nevladinih organizacija ne bi se pojavio ovaj problem.

Dječiji dodatak u Tuzlanskom kantonu je trenutno 67,5 KM i to je kako ističe Nurikić nedovoljno za život djece odnosno porodica, ali predstavlja vid pomoći.

”Imamo troškove na mjesečnom nivou sigurno 500 KM za dijete, imam sina sa autizmom, a sistem ne omogućava neke tretmane u zdravstvenim ustanovama, to su tretmani sve privatni koji se plaćaju”, kazao je on.

Za prevoz djece osoba sa invaliditetom na godišnjem nivou, kanton izdvaja milion KM i to je podrška koja neće izostati ni u budućnosti, za što je stigla potvrda iz Kantonalne Vlade.

gracanicki.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti