Aktuelne vijesti

Hoće li u TK uskoro biti ukinuto plaćanje tzv. “markica” –

Datum:

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona na sjednici su razmatrali nekoliko izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova, informacija i odluka, a podnesen je i veliki broj poslaničkih inicijativa. Najveću pažnju ali i podršku dobila je Inicijativa poslanice Lejle Vuković i poslanika Smaje Mandžića o ukidanju plaćanja tzv. zdravstvenih markica za građane Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona donijet će novu Odluku koja će biti proslijeđena Skupštini na usvajanje, kako bi u konačnici ova inicijativa i zaživjela.

“Ja se nadam da će oni ubrzo donijeti tu odluku istina ona vrijedi do 31.marta, ali evo nadam se da neće ni građani imati problema, koji su već prethodno uplatili istu sad da li će doći do neke vrste refundacije ili će ostati samo na tome zaista ne znam mora li bi ste pitati Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva TK” istakla je Lejla Vuković, poslanica SDA u Skupštini TK.

“To je to od tih nekih mjera što je skupštinska većina, koja sad egzistira i koja će egzistirati u budućnosti i koja će podržavati novu Vladu je bila jedna od tih mjera, prema tome to će sigurno ući u program rada Vlade i građani Tuzlanskog kantona će biti oslobođeni plaćanja participacije markice”  rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Podržana je i Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Zakon je u primjeni godinu dana i uočeni su neki nedostaci koje će resorno ministarstvo izmijeniti u zakonu, a na koje su ukazali poslanici, obzirom da je istekao i zakonski rok prijave o imovini.

“Nisu definisane sankcije za lica ukoliko ne prijave te podatke, tako da je navedeno u izvještaju da već imamo oko 132 institucije koje nisu dostavile podatke, znači nemamo još kompletne podatke” – ističe Vahidin Smajlović, poslanik SDP u Skupštini TK.

Smajlović je ukazao i na potrebu promjene u visini kazne koja je trenutno fiksna smatrajući da ona treba biti prilagođena nivou funkcije koju osoba obavlja ističući da ona ne može biti ista za visoke zvaničnike kao i za članove školskih odbora koji ne primaju nikakvu naknadu. Inicijativu o izmjenama i dopunama zakona uputio je poslanik SDA u Skupštini TK Šefik Umihanić.

“Pomalo nelogično u svemu tome da mi izabrani zvaničnici, ali evo ako Zakon tako nalaže onda ćemo mi to tako i uraditi mi imamo obavezu prijave imovine u CIK BIH, a imamo takođe i na kantonalnom nivou, po meni je to bespotrebno ali evo u smislu transparentnosti i uvida u naša imovinska stanja mi smo svi na raspolaganju tu” – rekao je Šefik Umihanić, poslanik SDA u Skupštini TK.

Poslanici Skupštine usvojili su i dopune Zakona o porezu na promet i nepokretnosti i prava, kojima se izjednačavaju prava vanbračnih drugova sa pravima bračnih partnera, usvojena i Informacija o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2021/22 godini.

 

Tuzlainfo/RTV Slon


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti