back to top

Aktuelne vijesti

II OŠ Srebrenik – Promocija knjige „Nesanica“ Rame Džombića Uče

Datum:

U Drugoj osnovnoj školi Srebrenik održana je promocija knjige „Nesanica“ Rame Džombića Uče, inače penzionisanog člana kolektiva ove škole.

U ugodnoj atmosferi o knjizi su, uz autora, govorili prof. Dževad Nuhanović (moderator), prof. Nedžad Bešić – akademski slikar, prof. Alisa Imamović i prof. Bernes Aljukić. Značajan doprinos u organizaciji dali su prof. Miralem Mujić i kolegica prof. Mina Adrović, bibliotekarka.

Knjiga „Nesanica“ četvrta je knjiga Rame Džombića Uče. Istaknuto je da je ovo žanrovski i stilski specifična knjiga budući da je izdana u rukopisu, što joj daje poseban značaj te ističe prisnost i iskrenost u odnosu čitatelj – pisac.

Knjiga formalno odgovara djelima koja se temelje na fragmentarnoj strukturi i elementima pastiša (zbirke različitog) budući da je pisana u mješovitoj formi hronike / dnevnika / memoara, a značajan njen dio odnosi se na prikupljene elemente narodne književnosti, od balada, narodnih šaljivih priča, izreka i općenito o zabilješkama o svijetu u kojem živimo, kao i kritičkom osvrtu na aktuelnu stvarnost. Autor je dao osvrt na svoj rad, kako u ulozi pisca tako i učitelja, potvrdivši svoju kreativnost i u načinu kako je predstavio rezultate svoga rada – iskrenom emocijom čiji je raspon bio od neizrecivosti ljudske tuge do radosti i smijeha koje nam je ovom prilikom darovao.

Direktor škole Dževad Ferhatović u svom obraćanju istaknuo je da će njehiv kolega Ramo, kao i kolegice i kolege penzioneri ove škole, uvijek imati otvorena vrata i podršku u ovoj školi.

www.radiosrebrenik.ba

Najnovije vijesti