Aktuelne vijesti

“Imam bogato političko i diplomatsko iskustvo” –

Datum:

Began Muhić iz SDA novi je gradonačelnik Živinica. Preliminarne rezultate objavila je Centralna izborna komisija komisija Bosne i Hercegovine nakon što su prebrojani glasovi sa skoro svih biračkih mjesta, a Muhić je osvojio više od 55 posto glasova, ostavivši iza sebe nezavisnog Asima Aljića i kandidate SDP-a, Građanskog saveza i Glasa naroda Bosne i Hercegovine.

U Živinicama je glasalo 17.848 birača od oko 55.000 registrovanih u Centralnom biračkom spisku. Began Muhić, koji je nakon smrti Samira Kamenjakovića obavljao funkciju vršitelja dužnosti gradonačelnika, istakao je da mu je obaveza i u narednom periodu pokazati da je dobar načelnik za sve sa jasno utvrđenim ciljevima i strategijom.

„Sa svojim stručnim timovima, saradnicima nastojim energično nastaviti progres našeg grada i riješiti sve nove izazove. Čovjek sam koji ima bogato političko iskustvo, ima diplomatsko iskustvo i dobro znam teret i obavezu u narednom periodu“, poručio je Muhić.

U fokusu Muhićevog djelovanja će, kako kaže, biti poboljšanje putne infrastrukture, rješavanje problema vodosnabdijevanja, toplifikacija, te nastavak saradnje s brojnim udruženjima, nevladinim sektorom i mladima. S druge strane, građani koje smo anketirali kažu nam da ne očekuju značajnije promjene:

„Ne očekujem ništa. Sve isto.“
„Šta očekujem? Kao i uvijek, sve isto.“
„Da ne bude samo kad se glasa traže se građani, a kad treba nama, naše usluge, naše obaveze, jednostavno smo zapostavljeni.“

Novinar u penziji Marko Divković, koji je decenijama pratio izborne procese i politička dešavanja na području Tuzlanskog kantona, smatra da je Muhićeva pobjeda bila očekivana. S druge strane, novi gradonačelnik morat će se, dodaje, uhvatiti u koštac sa nekoliko problema.

„Živinice i dalje imaju problem s pitkom vodom  i problem enormnog aerozagađenja, jer nemaju gradskog grijanja. Ne možete se zvati gradom, a nemati vode i nemati grijanje“, zaključuje Divković.

U poređenju s Beganom Muhićem iz SDA, koji je osvojio blizu deset hiljada glasova, na drugom mjestu s upola manje je nezavisni kandidat Asim Aljić, nekadašnji kadar ove stranke, koji se i nije baš proslavio povjerenjem koje mu je dalo biračko tijelo. Već viđen scenarij, rekli bi neki.

„S obzirom na to da je SDA vrlo jaka u Živinicama, ljudi koji su nekad bili u SDA i koji su pokušali da ponovo uđu u politički život na lokalnom nivou, nisu uspjeli nikad ostvariti dobar rezultat, jer to je utvrda SDA“, ocjenjuje politički analitičar Vehid Šehić.

Hajrudin Kozarević iz SDP-a osvojio je nešto više od tri hiljade glasova, dok su druga dva kandidata prošla skoro neopaženo. Centralna izborna komisija je utvrdila i nepravilnosti i naredila ponovno brojanje glasova na jednom biračkom mjestu, budući da broj listića u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju svih glasačkih listića, piše federalna.ba.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti