back to top

Aktuelne vijesti

Izložba slika istaknutih BH umjetnika Adina i Mije Hebib

Datum:

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana u Tuzli, u četvrtak 20. oktobra u 19, 00 sati u Galeriji Kristiana Krekovića bit će upriličena izložba slika, istaknutih bosanskohercegovačkih  umjetnika svjetskog renomea Adina i Mije Hebib.

Adin Hebib (Sarajevo) i Mia Hebib (New York), otac i kći, su bosanskohercegovački umjetnici mostarskih korijena koji su svoje karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta.

Izložba pod nazivom „Tuzlacima s poštovanjem i ljubavlju“ predstavlja ekspresionizam otvorenih i živih boja i snažne geste. U nakitu Mije Hebib to su oblik i crtež žicom u prostoru, kiparske minijature pokrenute u sinusoidama, jasno definiranih arhitektonskih odnosa pozitivnog i
negativnog prostora.

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković Adin Hebib će se predstaviti odabirom radova iz četiri ciklusa (Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja, Postojanost žene: aktovi, Buket cvijeća za sve majke svijeta) naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, dok će Mia Hebib predstaviti presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!, Elemental) koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier. Brend Oblik Atelje NYC posjeduju brojni kolekcionari nakita, galerije i muzeji, a nose ga brojne javne osobe.

Najnovije vijesti