Aktuelne vijesti

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ otvorena u Srebreniku

Datum:

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“, koju je organizovala Bošnjačka zajednica kulture Preporod, svečano je otvorena sinoć u Plavj sali Doma kulture u Srebreniku.

Autori izložbe su predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ u BiH Sanjin Kodrić te predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Erma Ramić-Kunić i Alen Kalajdžija.

Kodrić je istakao da je izložba veoma važna jer pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo te da je malo jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama.

– To su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama – istakao je Kodrić.

Izložba govori o povijesnom kontinuitetu bosanskog jezika i činjeničnosti koju nabolje dokazaju ovakvim dokumentima.

Plava sala sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta i svakako raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi i učenika ovakvom kulturnom događaju.

Otvorenje izložbe svojom pjesmom uljepšao je mladi Ajdin Osmanović, uz muzičku pratnju svog profesora Jasmina Brašnjića.  

www.radiosrebrenik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti