Aktuelne vijesti

Svetlana Kitić nekadašnja najbolja rukometašica svijeta rodom iz Tuzle

Svetlana Kitić je bivša najbolja rukometašica svijeta Uspješna rukometašica Svetlana...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Izmijenjen Zakon o osnovnom obrazovanju TK zbog stanja u školi Doborovci (VIDEO)

Datum:

 Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju TK koje su kao i izmjene Zakona o srednjem obrazovanju, uvrštene naknadno u dnevni red sjednice.

Povod za izmjene navedenih zakona je novonastala situacija u osnovnoj školi Doborovci na području općine Gračanica, u kojoj je zbog neimenovanja vršioca dužnosti direktora ugroženo funkcionisanje škole, odnosno izdavanje dokumenata, zbog čega su učenici bili uskraćeni za upis u srednje škole.

-Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju TK riješen je nesvakidašnji problem u osnovnoj školi Doborovci – rekao je novinarima ministar obrazovanja TK Elvis Baraković.

Kako je istakao, učenicima će biti potpisani dokumenti i moći će se upisati u srednje škole, ukoliko zadovoljavaju sve druge kriterije.

Novim zakonskim rješenjem omogućeno je da će u školama u kojima nije izabran direktor, sekretar škole  dobiti ovlaštenja da potpiše sve potrebne dokumente, a pedagog ili najstariji zaposlenik će moći da sazove sjednicu Nastavničkog vijeća.

Govoreći o novonastalom stanju u osnovnoj školi Doborovci, ministar Baraković je rekao da su tri člana školskog odbora od ukupno pet podnijeli ostavke, tako da je kantonalna vlada razriješila školski odbor, i bit će imenovan novi.

Novi školski odbor će, navodi resorni ministar, dobiti upute da što prije izaberu novog vršoca dužnosti direktora te škole.

Istim povodom usvojene su i izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju TK, kako u narednom periode ne bi dolazilo do sličnih situacija, obrazloženo je.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti