back to top

Aktuelne vijesti

Jedna mještanka nestala, druga pronađena u besvjesnom stanju

Datum:

Mještani sela Tumare koje pripada Lukavcu izražavaju paniku zbog činjenice da je njihova komšinica Jovanka Đurić nestala prije nekoliko dana te da još uvijek nije pronađena, a da je jučer u porodičnoj kući zatečena mještanka R. S. u besvjesnom stanju.

Naime, policijski službenici danima tragaju za Jovankom Đurić iz sela Tumare koje pripada Lukavcu. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, žena starije životne dobi je nestala 30. jula ove godine te je za njom raspisana potraga.

“Pored policije za starijom ženskom osobom koja se udaljila od kuće također traga i Gorska služba spašavanja Lukavac te pripadnici lovačkog društva”, kazali su nam iz tuzlanske policije.

Mještani povratničkog sela zabrinuti su za svoju komšinicu, a dodatni strah im je nanijela i jučerašnja informacija o pronalasku R. S. u besvjesnom stanju u njenoj porodičnoj kući. Pod sumnjom da je riječ o napadu, slučaj je policiji prijavio muž od R. S., zvanično nam je potvrđeno.

“Jučer oko 9:45 sati Policijskoj stanici Lukavac muškarac iz Tumara je prijavio da je u porodičnoj kući pronašao svoju suprugu R. S. u besvjesnom stanju. Na mjestu pronalaska su izašli policijski službenici koji su zatekli žensku osobu, a tu je medicinsko osoblje izvršilo vanjski pregled te nisu zapaženi nikakvi tragovi nasilja. Ženska osoba je prevezena u Dom zdavlja Lukavac te Univerzitetski klinički centar u Tuzli”, kazali su nam iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Kako saznajemo, žena je u UKC-u Tuzla podvrgnuta i dodatnim pregledima, a nalaz na mogući spolni odnos je negativan, čime je otklonjena i sumnja na moguće počijenje krivičnog djela silovanja.

prostamid - za zdravu prostatu

U ovaj slučaj se uključilo u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje provodi istragu, a po nalogu dežurnog tužioca dodatne mjere i radnje provode službenici policije.

Da su svi ovi događaji uznemirili mještane Tumara za Klix.ba je potvrdio i gradonačelnik Lukavca Edin Delić. On je naveo da se događaji odvijaju u povratničkoj sredini, ocijenivši je ugroženom zonom.

“Ljudi su prepadnuti i nama je stalo da pružimo podršku mještanima. Svi smo zabrinuti, na terenu smo sve vrijeme. Imali smo aktivnu potragu za nestalom ženskom osobom i učinili smo sve što smo mogli, a nakon jučerašnjeg slučaja policija i tužilaštvo su se stavili u maksimalni kapacitet. Smatramo da je potrebno u sve ovo uključiti SIPA-u i OSA-u jer je riječ o širem društvenom značaju”, kazao je Delić za Klix.ba.

Povratničku zajednicu u mjestu Tumare povodom nemilih događaja posjetio je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar. On se na terenu informirao o događajima, obećao je pomoć resornog ministarstva u izgradnji infrastrukture te ukazao na neophodno djelovanje istražnih organa.

“Apelujem na istražne organe da rasvijetle ove događaje. U posljednje vrijeme svjedočimo kako napadima na povratnike, tako i na kreiranje ambijenta u kojem će njihov život biti otežan. Danas smo tu da damo podršku povratničkoj zajednici. Insistirat ćemo na povećanju sigurnosti povratnika, tako u Lukavcu, tako i u drugim povratničkim mjestima”, kazao je Dizdar.

Dizdar je zaključio da očekuje hitnu reakciju svih nadležnih i zaštitu povratnika koji s pravom imaju bojazan za vlastitu sigurnost. (Foto: RTV Lukavac)

enovosti.ba

Najnovije vijesti