Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

JKP Komunalac traži uvećanje cijena svojih usluga –

Datum:

Gradsko vijeće Grada Tuzle, na sjednici koja je zakazana za sutra, 30. maja razmatrat će Odluku o davanju predhodne saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena odvoza i deponovanja komunalnog otpada na području grada Tuzla.

Ukoliko Gradsko vijeće usvoji ovu Odluku, doći do značajnoj uvećanja cijena odvoza i deponovanja komunalnog otpada za domaćinstva i privredna društva na području grada Tuzle.

Putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, JKP „Komunalac“ doo Tuzla,početkom maja se obratilo Gradskom vijeću Tuzla, od kojeg traži saglasnost Osnivača na Odluku o utvrđivanju cijena odvoza i deponovanja  komunalnog otpada na području grada Tuzle.

Tako je predloženo uvećanje postojeće mjesečne cijene odvoza i deponovanja komunalnog otpada, u iznosima bez PDV-a, kako slijedi:

Za kategoriju domaćinstva u kolektivnom načinu stanovanja, postojeća mjesečna cijena po članu domaćinstva uvećava se za 1,00 KM, tako da umjesto 3,00 KM iznosi 4,00 KM. Mjesečna naknada za deponovanje uvećava se za 0,50 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 2,00 KM po domaćinstvu iznosi 2,50 KM.

Za kategoriju stambenih objekata koji se privremeno ili povremeno koriste (vikendice i slično), postojeća cijena po članu domaćinstva uvećava se za 1,00 KM, tako da umjesto 3,00 KM iznosi 4,00 KM. Naknada za deponovanje uvećava se za 0,50 KM po domaćinstvu,tako da umjesto 2,00 KM po domaćinstvu iznosi 2,50 KM.

Za kategoriju domaćinstva u individualnom načinu stanovanja  primjenjuje se paušalni način obračuna i vrši se prema kvadraturi objekta te se postojeća cijena usluga odvoza i deponovanja komunanog otpada uvećava na sljedeći način:

  • Za individualne stambene objekte površine do 100 m² cijena se uvećava se za 3,00 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 8,00 KM iznosi 11,00 KM. Naknada za deponovanje uvećava se za 0,50 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 2,00 KM po domaćinstvu iznosi 2,50 KM.
  • Za individualne stambene objekte površine od 100-150 m² cijena se uvećava se za 4,00 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 10,00 KM iznosi 14,00 KM. Naknada za deponovanje uvećava se za 0,50 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 2,00 KM po domaćinstvu iznosi 2,50 KM.
  • Za individualne stambene objekte površine preko 150 m² cijena se uvećava se za 6,00 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 15,00 KM iznosi 21,00 KM. Naknada za deponovanje uvećava se za 0,50 KM po domaćinstvu, tako da umjesto 2,00 KM po domaćinstvu iznosi 2,50 KM.

Za kategoriju privrednih subjekata mjesečna cijena usluge odvoza i deponovanja komunanog otpada utvrđena je kako slijedi, u iznosima bez PDv-a:

– Za sve privredne subjekte čiji su poslovni prostori veličine do 30 m² usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada naplaćuje se u paušalnom iznosu od 25,00 KM.

– Ostali privredni subjekti grupisani su, umjesto u dosadašnjih devet kategorija, u sedam kategorija, a postojeća cijena usluge po kategorijama je neznatno uvećana za poslovne prostore I kategorije i poslovne prostore II kategorije u iznosu od 0,10 KM/m², dok su za ostale kategorije cijene usluge  umanjene.

Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada TUzla izvršila je analizu predložene Odluke te traženo povećanje ocijenila opravdanim, naglasivši u svom obrazloženju da je JKP Komunalac u proteklom periodu od 2013. godine do sada, poslovalo i pružalo usluge po nepromijenjenim cijenama, a da su znatno uvećani troškovi goriva i maziva, troškova rezervnih dijelova, troškova održavanja građevinskih objekata, deponije, opreme i dr.

Ukoliko dođe do usvajanja novih cijena navedenih usluga, planirano je povećanje mjesečnih prihoda JKP Komulac Tuzla u iznosu od 149.316,96 KM, odnosno 1.791.803,52 KM na godišnjem nivou, iz kojih sredstava se planira  finansiranje uvećanih troškova poslovanja raspoređenih na finansiranje materijalnih troškova  u iznosu od 223.367,98 KM,  finansiranje  izdataka za plaće i naknade uposlenih u ukupnom iznosu od 1.358.435,54 KM, kao i za nabavku opreme i mehanizacije u iznosu od 210.000,00 KM .

Na potezu je Gradsko vijeće Tuzla, pred kojim će se ova tačka dnevnog reda naći sutra, 30. maja. /Tuzlainfo, A.V./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti