back to top

Aktuelne vijesti

Kaleidoskop festival Tuzla

Datum:

Kaleidoskop festival Tuzla je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Ova manifestacija na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala, navode organizatori.

kaleidoskop festival tuzla
Kaleidoskop festival Tuzla

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke, koji  svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop, u jedan od događaja posebnog značaja, u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“).

Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Šta sadrži Kaleidoskop festival?

Kaleidoskop festival, je od svog nastanka, od 2009. godine, svake naredne godine, krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, postao sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima.

Radi se o posebnom događaju, koji se apsolutno ne želi zadovoljiti time da bude jedan novi, ekskluzivni sadržaj ili jedan u nizu istih, već onaj koji u umjetnosti prepoznaje novi smisao otvorenosti i dijaloga između različitih naroda i različitih kultura: tokom četiri dana u centru Balkana, mladi umjetnici postaju protagonisti, izvođači, glumci, slikari, skulptori, muzičari, dizajneri i gosti različite prirode i porijekla, intelektualci koji dolaze iz cijele regije i Evrope, iz Srbije, Hrvatske, Italije, Holandije, Švedske, Francuske i, naročito iz mjesta u kojima konflikti često sprječavaju prirodnu razmjenu ideja i koji će u Kaleidoskopu i putem Kaleidoskopa moći i znati pronaći pravac za novu formu izražavanja, konverzacije, dubokog mišljenja.

kaleidoskop festival tuzla
Photo by: kaleidoskop.ba

Festival, Kaleidoskop ne nastaje slučajno u Tuzli, gradu simbolu koji svjedoči o mogućnosti konstruktivnog suživota među različitim realnostima, gradu u kojem različitosti žive u harmoniji, baš kao što različite boje i oblici stvaraju prelijepe i jedinstvene slike u kaleidoskopu.

Tokom Kaleidoskopa, film, muzika, skulptura, fotografija, ples i slikarstvo postaju duša grada, u jednom naizmjeničnom preplitanju izložbi, filmskih projekcija, izvođenja uživo, radionica, razgovora sa novinarima, umjetnicima i esejistima, koncerata, foto i umjetničkih happeninga i drugih različitih sadržaja koji su aktuelni među mladima.

Posebnu draž Kaleidoskop festivala daju brojni umjetnici koji svojim izložbama, kako u galerijama tako i na ulici, stvaraju posebnu atmosferu. Također noćni koncerti obogaćeni su kvalitetnim muzičarima, a neki od njih su se po prvi puta predstavili tuzlanskoj publici.

Organizatori nisu krili jasan stav o tome da se naglasak stavlja na domaće bendove, posebice iz Tuzle koji nisu imali priliku nastupati pred brojnom publikom.

Također česti gosti Kaleidoskop festivala su bendovi iz Italije, Francuske, Nizozemske kao i regiona.

kaleidoskop festival tuzla
Koncerti jako popularni na Kaleidoskop festivalu

Najpoznatiji izvođači koji su učestvovali na ovom prestižnom festivalu su Dubioza kolektiv, Hladno pivo, Van Gogh, Damir Urban, Dječaci, TBF, Goran Bare i Majke, Zoster, Jinx, Letu Štuke, Edo Maajka, Frenkie, Emir and Frozen Camels, Električni Orgazam, Partibrejkersi, Rambo Amadeus, Psihomodo pop, Neverne bebe, Valentino, WhoSee, Marchelo i drugi.

Najzanimljiviji podatak vezan za ovaj festival jeste da je ulaz besplatan na sve događaje bilo da se radi o projekcijama filmova, izložbama, radionicama ili koncertima.

Detaljnije informacije o festivalu, kao i pratiti sadržaj dešavanja, možete vidjeti na web stranici.

Najnovije vijesti