back to top

Aktuelne vijesti

Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla

Datum:

Kaleidoskop Tuzla je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Ova manifestacija na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke, koji svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop, u jedan od događaja posebnog značaja,  te se uvijek ima šta vidjeti u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Idejno rješenje vizuali ovogodišnjeg Kaleidoskopa uradio je tuzlanski umjetnik Irfan Brković..

Kao i na prethodnim festivalima Kaleidoskopa ulaz u sve događaje je besplatan.

kaleidoskop
kaleidoskop

Kada i gdje se održava Festival umjetnosti  Kaleidoskop Tuzla?

Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla  održava se svake godine na ljeto.

U Tuzli se 2022.  godine održava ponovo Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop.

12.Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop koji je dvije godine pauzirao zbog pandemije korone , ove godine će se održati od 26. do 30. jula 2022.godine. 

Ko će nastupati na Festivalu umjetnosti Kaleidoskop

Publika će imati priliku na ovogodišnjem Kaleidoskopu slušati bendove iz Tuzle, BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske , ali i prisustvovati muzičkim radionicama, street artu, kaleidoskop artu, izložbama, radionicama i mnogim drugim događajima.

Na Kaleidoskopu će nastupiti 17 bendova: Urban& 4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači, Emir Hot, Zone isključenja, Zoster, Urban instikt, Gomora, Only Attiltude,Counts Cintsio, Relektant , Nula plus, Nije važno, E-play, Souf Alternatiive i Despotic Bullet.

kaleidoskop tuzla
Kaleidoskop Tuzla zagarantovna zabava

Ko su organizatori Festivala umjetnosti Kaleidoskop Tuzla

Organizator festivala je Grad Tuzla, suorganizatori su Turistička zajednica Grada Tuzle, JKP Pannonica Tuzla.U organizaciju su uključene i tuzlanske omladinske organizacije , Vijeće mladih Grada Tuzle, Kuća plamena mira i predstavnici muzičke alternativne scene.

Kako izložiti svoje radove na Festivalu umjetnosti Kaleidoskop

Kaleidoskop art pruža priliku mladim osobama da u centru Tuzle, za vrijeme festivala, izlažu svoje radove. Učešće na ovoj, kao i na ostalim aktivnostima “Kaleidoskopa” je besplatno, festival obezbjeđuje lokaciju i štandove, a mladim osobama pruža odličnu priliku da promovišu svoj rad i zarade. Za određeni broj osoba, koje dolaze iz drugih gradova, Festival je obezbijedio smještaj.

Do sada smo na “Kaleidsokop artu” viđali ručno napravljene naušnice, čestitke, magnete i druge suvenire, mladi su izlagali svoje likovne i druge umjetničke radove, ali i odjeću koju samostalno proizvode ili dizajniraju, te druge prozivode, koji na jedinstven način povezuju mlade i umjetnost.

Ukoliko samostalno proizvodite radove koji će se idealno uklopiti u Kaleidoskop art ili poznajete nekoga ko proizvodi radove možete uvijek prije festivala ostaviti kontakt podatke na oficijalnoj stranici festivala.

festival umjetnosti kaleidoskop tuzla
Zabava na Trgu slobode u Tuzli

Kako postati dio volonterskog tima na Festivalu umjetnosti Kaleidoskopu

Možeš  da postaneš dio volonterskog tima 12. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop. Tim volontera i volonterki ima najznačajniju ulogu u realizaciji festivalskih aktivnosti! Svake godine volonteri i volonterke, mladi ljudi, su neizostavan doprinos, ali i inspiracija u realizaciji Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop.

Želiš da postaneš volonter/volonterka ovogodišnjeg Kaleidoskopa treba da imaš od 18 do 30 godina i da na e-mail: volonteri.kaleidoskop@gmail.com pošalješ sljedeće podatke: 1. Lični podaci: a) Ime i prezime b) Datum rođenja c) Trenutno mjesto prebivališta d) Broj telefona 2. Odgovor na pitanja: a) Govoriš li strani/e jezik/e i koji/e? b) Imaš li trenutna/prethodnih iskustava u volontiranju i na kojim aktivnostima? (naznači i ukoliko si volontirao/la na nekom od prošlogodišnjih Kaleidoskop festivala) c) Baviš li se umjetnošću i kojom ili (ukoliko ne) koji te vid umjetnosti zanima? d) Na kojim aktivnostima festivala Kaleidoskop bi volontirao/la? e) Šta te motivira da se prijaviš na poziv za volontiranje na Kaleidoskopu?

Volonterski tim angažovan je i na promotivnim aktivnostima i pored obaveznog prisustva na festivalu, volonterke i volonteri trebaju biti dostupni/e u predfestivalskim danima.

Napomena: Moguće da više prijave  nisu dostupne  za 2022. godine za volontere

Historija Festivala umjetnosti Kaleidoskop

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Pogledajte i ovo:

Najnovije vijesti