back to top

Aktuelne vijesti

Kampanja “Poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u Srebreniku –

Datum:

kampanja “poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u srebreniku –

Kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti, trenutno se na području Srebrenika, Tuzlanskog kantona, kao i  na cijeloj teritoriji Bosne  i Hercegovine, provodi kampanja pod sloganom “Poštuj život, ne oružje”  Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član porodice. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice. Skoro 40% ubistava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja.

Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji bez sankcija. Naime, shodno Zakonu o oružju i municiji Tuzlanskog kantona (član 70.), fizička i pravna lica koja nelegalno posjeduju oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstava mogu ista bez sankcija predati nadležnoj policijskoj stanici, ukoliko to učine prije intervencije policijskog organa.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH.

kampanja “poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u srebreniku – kampanja “poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u srebreniku – kampanja “poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u srebreniku – kampanja “poštuj život, ne oružje” sprovodi se i u srebreniku –

 


studiod.ba

Najnovije vijesti