Podsjećamo, aerodrom u Tuzli hitno treba avioprijevoznika koji će popuniti prazninu koja je nastala ukidanjem baze Wizz Aira, jer je ta aviokompanija svojevremno iz Tuzle letjela na 16 destinacija, a u zimskom redu letenja sada će prevoziti putnike samo na tri.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) stupila je u razgovore sa svim direkcijama država čiji su aerodromi potencijalne destinacije za letove Air Montenegra iz Tuzle. Neki odgovori su pristigli, neki se još čekaju.

– Direkcije Švedske i Danske dale su negativne odgovore, ali još čekamo odgovore iz Njemačke i Austrije – kaže za Faktor Dževad Halilčević, direktor MAT-a.

Vlada TK kroz rebalans budžeta izdvojila je 2,5 miliona KM za subvencije aviokompanijama, koje se odluče prevoziti putnike s MAT-a. Ukoliko rebalans budžeta usvoji i Skupština TK, uslijedit će javni poziv za aviokompanije, kojima će Vlada, biti neka vrsta osiguranja u slučaju negativnog poslovanja.

Ukoliko odgovor njemačke direkcije bude pozitivan, problem MAT-a u velikoj mjeri bi mogao biti riješen jer u ovoj zemlji postoji čak šest potencijalnih destinacija, dok ih je u Austriji manje, maksimalno dvije.

U slučaju oba negativna odgovora pitanje je da li dvije-tri destinacije u Turskoj i Nizozemskoj mogu Air Montenegru opravdati ulazak na aerodrom u Tuzlu. Tu može pomoći subvencija Vlade TK, što bi im smanjilo rizik, a kao dodatna opcija spominje se i Bratislava, gdje je Wizz Air ranije letio iz Tuzle.

Sve ovo je razlog što Air Montenegro još nije donio odluku da počinje svoje operacije u Tuzli. Hoće li subvencije privući još neku aviokompaniju da dođe u Tuzlu ili će rješenje ponuditi direkcije iz Njemačke i Austrije, ostaje da vidimo, ali prema svim procjenama, aerodrom u Tuzli trebao bi imati bar neke nove destinacije prije kraja novembra, piše Faktor.ba.