back to top

Aktuelne vijesti

Kultna mjesta u Tuzli

Datum:

Kultna mjesta u Tuzli prije svega će vas oduševiti prvobitno svojom pričom, zatim tradicijom, poslasticama, ali i enterijerom.

Neka od najpoznatijih  kultnih mjesta u Tuzli su Gradska ćevabdžinica Limenka gdje možete pojesti najbolje ćevape. Zatim, tu je Aljina kafana za preukusna bosanska jela i bosansku kahvu. Ukoliko ste ljubitelj poslastica tu je Slastičarna Evropa gdje su zaisgurno najbolji sladoledi ili slastičarna Iljazović gdje će vam mnogi tuzlaci reći da su tu najbolji kolači.

Sva ova mjesta vam nude jedinstveno iskustvo, spoj tradicionalnog i modernog. Tako u Aljinoj kafani će vas poslužiti osoblje u bosanskoj narodnoj nošnji, u slastičarnoj Evropi će vas poslužiti sladoledima koji se prave po recepturi iz 1948. godine.

U slastičarnoj Iljazović ćete sresti mnoge ljude koje tu vežu uspomene, i gdje svaki kolač podsjeća na prošla vremena.

Bez obzira koje od ovih mjesta posjetili ostat će i vama uspomene koje će vas iznova i iznova vraćati na ova mjesta.

Limenka

Ćevabdžinica Limenka je poznato mjesto u Tuzli i već ima dugu tradiciju. Mjesto je okupljanja kako Tuzlaka tako i turista. Ćevabdžinica Limenka se nalazi odmah preko puta Panonskih jezera, do Gradskog parka i crkve u Tuzli.

Gradsku ćevabdžinicu “LIMENKA” osnovao je davne 1967. godine Nešfet Rufati. Ćevabdžinica
 Limenka je prvobitno je napravljena od željezne konstrukcije koja je iz vana bila obložena limom, pa je kasnine iz tog razloga nazvana “Limenkom”. Zapravo, sami gosti koji su dolazili ovaj objekat su još davno nazvali limenkom i naziv se zadržao i dan danas. Naziv od prije je bio samo “Gradska ćevabdžinica”

Ova ćevabdžinica je u privatnom vlasništvu i nekada je bilo zaposleno samo 6 radnika, dok danas zapošljava oko 15 radnika.

Sinovi vlasnika Nešfeta, Dževat i Enver su u tim danima bili mlađi, imali su svega 14 i 20 godina te su u objektu pomagali ocu. Kasnije su braća preuzela sve obaveze oko ćevabdžinice Limenka.

Godine 1985. vlasnik Nešfet odlazi u penziju, a poslije toga je preminuo, te su njegovi sinovi preuzeli sav posao. Objekat je godinama obnavljan i renoviran, te danas postoji i niz drugih stvari koje su modernizovane u ovom objektu a koje gostima nude niz pogodnosti. Neke od njih su sama zvanična web stranica Limenke, zvanična Facebook stranica, zatim sistem za naručivanje integrisan u njihovu web i facebook stranicu. Narudžbe primaju u stvarnom vremenu, putem uređaja kojeg imaju u objektu. Nakon narudžbe dobijate potvrdu.

Ćevabdžinica Limenka nudi preukusnu hranu, a glavno jelo su svakako ćevapi. Priprema ćevapa prava je umjetnost, za koju je neophodno iskustvo, vještina, znanje a ponajviše ljubav – navode na zvaničnoj stranici ovog objekta.

Ćevabdžinica Limenka nudi jela koja su pripremljena uvijek od svježih i kvalitetnih namirnica, te im je kako kažu kvalitet na prvom mjestu. Za ovo su dokaz i zadovoljni gosti kojih je svakim danom i svake godine sve više i više.

Jela koja možete poručiti u ovom objektu su Ćevapi, mala, srednja i velika porcija, zatim pileći file, pljeskavica, pileći karabatak, pomfrit, salate, pavlaka, jogurt i slično. Tu su i razna pića, kao što su obična voda, kisela voda, Coca Cola, fanta.

Ako tražite mjesto koje je u centru grada, gdje ćete dobro pojesti, opustiti se, a pri tom vam je sve blizu – onda svakako posjetite gradsku ćevabdžinicu Limenku u Tuzli.

kultna mjesta u tuzli
Kultna mjesta u Tuzli, Limenka je svakako jedno o njih

Aljina kafana – bosanska kahva i stara bosanska jela u Tuzli

Aljina kafana je mjesto gdje možete zaista osjetiti duh bosanske tradicije. Ovdje se služi prava bosanska kahva, tradicionalna slana bosanska jela kao I slatka jela koja će oduševiti sve koji vole pravi bosanski duh.

kultna mjesta u tuzli
Aljine kafane se sjećaju mnoge generacije

Aljina kafana se nalazi na Trgu Slobode u Tuzli, u samom centru grada. To je kultno mjesto gdje su se nekada mnogi okupljali. Aljina kafana neko vrijeme nije bila funkciji ali se prije nekoliko godina pojavila prilika da ova kafana počne ponovo sa radom, na radost mnogih.

Naime, ovog ugostiteljskog objekta rado se sjećaju mnoge generacije, te sam objekat budi mnoge uspomene. U Aljinoj kafani možete pojesti jedinstvena jela koja ćete rijetko gdje u Tuzli ali i šire pronaći. Ideja je bila upravo ta – da se u ovom objektu ponudi specifična tradicionalna kuhinja.

Zakupac ovog objekta je nakon ponovnog funkcionisanja kafe, dobio “stroga” pravila , jer je planirano da ovaj ugostiteljski objekat bude dio gradske turističke ponude, te samim tim je ideja da to bude zaista unikatno.

U jednoj izjavi prije samog početka rada Aljine kafane, gradonačelnik Jasmin Imamović  je i sa istakao kako voo mjesto mora imati specifičnu ponudu. Rekao je da “mora to biti kafana, a u savremenom smislu te riječi kafe slastičarna. Također mora imati specifičnu ponudu, ono što u ponudi Tuzle nema. Deficitarna su mjesta gdje se može dobiti bosanska kafa ili salep, tradicionalni sokovi od zove i ruže, boza, tradicionalne baklave” – istakao je tada gradonačelnik  Jasmin Imamović.

kultna mjesta u tuzli
U Aljinoj kafani možete probati specifična tradicionalna kuhinja

Jedna od interesantnih stvari jeste da će konobari i konobarice morati biti odjeveni u tradicionalne nošnje bosanskih naroda što će ovom mjestu dati još bolji ugođaj i atmosferu.

Slatka jela koja možete poručiti u aljinoj kafani su: Baklava, Kadaif, Ružica, Tufahije, Punjena kruđka, Hurmašice.

Od slanih jela ovdje možete između ostalog poručiti Begovu Čorbu, Gulaš, Aljine Ćevape. Pljeskavice, Sudžikice i razna druga bosanska jela. Osim toga tu je pileći file, pileći batak I razne salate koje možete poručiti uz jelo.

Tokom svakog mjeseca ramazana Aljina kafana ima i poseban iftarski menu po pristupačnim cijenama, te različita jela za iftar za sve dane u sedmici.

Ako želite da boravite i provedete vrijeme sa najdražim osobama u Tuzli, onda je Aljina kafana mjesto koje ne biste smjeli propustiti, a sama specifična ponuda dovoljan je razlog da posjetite ovo mjesto koje je jedno od najboljih mjesta u Tuzli.

Slastičarna Evropa – kultno mjesto za najbolje sladolede

U ljetnom periodu rijetko koji turist ne svrati u Slastičarnu Evropa koja se nalazi na Trgu Slobode u Tuzli, u blizini Aljine Kafane. Isto tako, rijetki su oni koji nisu čuli za ovo kultno, ali popularno mjesto u Tuzli. U ljetnom periodu teško je naći slobodan sto u Slastičarnoj Evropa u Tuzli, a stolovi vani se nalaze odmah uz puteve koji vode od Trga Slobode.

Ovdje možete vidjeti ljude iz raznih krajeva, omladinu, porodice sa djecom, starije I mlađe osobe – svi dolaze u ovo kultno mjesto da probaju najbolje sladolede ili voćne napitke.

Evropin sladoled ima više od 20 okusa, a slastičari za smjesu koriste prirodne sastojke, među kojima su mlijeko, jaja i šećer, koji se ukuhava i stavlja na hlađenje – što je posebna receptura I razlikuje se od ostalih. Ovako pripremljena domaća slastica za razliku od industrijskih sladoleda mekoću zadržava sedam dana što je zaista zanimljiv podatak, pogotovo za ljubitelje sladoleda

Kemal Bajrami 1948. godine osmislio je jedinstvenu recepturu za sladoled, kremasti desert za čiju je pripremu potrebno čak osam sati intenzivnog rada što je zaista nevjerovatno. Četrnaest godina nakon kreiranja recepta Bajrami je otvorio slastičarnu Evropa u Tuzli, koja i danas radi, a struktura poslastice nije  promijenjena te mnogi turisti dolaze na sladoled upravo ovdje.

kultna mjesta u tuzli
Evropin sladoled nadaleko poznat

Slastičarna Evropa je odličan izbor tokom ljetnih dana, pogotovo ako želite gledati užurbani život u Tuzli, ljude, događaje, onda vam je ovo mjesto upravo tu. Osim što možete sjediti ovdje i naručiti sladoled, također postoji opcija da kupite sladoled i ponesete ga. Radi se o sladoledima u kornetu ili čaši, gdje možete poručiti nekoliko istih ili različitih okusa, odnosno “kugli” sladoleda.

Zasigurno je ovo jedno od boljih mjesta gdje možete probati najbolje sladolede u gradu.

Slastičarna Iljazović – kultno mjesto u Tuzli gdje ožive uspomene uz najbolje kolače

Slastičarna Iljazović je jedna od najpoznatijih kultnih slastičarni u Tuzli. Nalazi se na trgu Slobode nedaleko od velike fontane u Tuzli. Omiljeno je mjesto kako starijih, tako i mlađih generacija koje slobodne vrijeme i pauzu koriste upravo da pojedu najbolje poslastice u slastičarnoj Iljazović.

kultna mjesta u tuzli
Slastičarna Ilijazović omiljeno mjesto Tuzlaka

Ono što je mnoge potreslo jeste kada je preminuo  Abdulah Iljazović – Abe, nekadašnji vlasnik ove slastičarne.  On je bio jedan do najpoznatijih slastičara ove regije i potomak loze koja se u gradu soli slastičarstvom bavi više od sto godina, što je nevjerovatan podatak.

Za njega kažu da je bio gradski čovjek, gospodin, široke ruke i dobre naravi. Tuzlaci će ga  pamtiti  kao osobu u čiju se slastičarnu navraćalo, koliko zbog baklava, krempita i boze, toliko i zbog adeta da se „svrati kod Abeta“, prozbori koja o sportu, uspjesima i neuspjesima „Slobode“, upita za zdravlje komšijsko, prenese selam od nekog iz daleka.

kultna mjesta u tuzli
Slastičarna Iljazović ima jednu priču i tradiciju

Dugo se prezime “Iljazović” veže za posao kojim se bave, a isto tako  ih u Tuzli pamte po vezanosti za Fudbalski klub „Sloboda“ u kojoj su, još prije Drugog svjetskog rata igrali Abdulahovi otac Ibrahim, amidže Galib i Redžo, a i sam Abdulah cijeli svoj život ostao je vezan za ovaj klub.

 Odlazak slastičara Abdulaha Iljazovića, mnogobrojni Tuzlaci doživjeli su kao odlazak još jednog prepoznatljivog biljega grada. Odlazi, naime, čovjek koji je oduvijek znao „i za vjeru i za državu“, koji je kad je hajrove činio uvijek davao „da ne zna lijeva koliko je dala desna“ i koji će u gradu, uz sve ostalo, ostati upamćen kao osoba koja nikad nije propustila niti jednu dženazu ili sahranu u gradu.

Dakle, slastičarna Iljazović zaista ima jednu priču i tradiciju zbog kojih  dan danas mnogi svraćaju, da se prisjete uspomena i svega iz prošlih vremena. (FOTO: Preuzete sa zvaničnih Facebook stranica kultnih mjesta o kojima je pisano u tekstu)

Preporučujemo i ovo:

Najnovije vijesti